Novi NBS propis za prezadužene građane: Šta znači za banke, a šta za klijente?

Narodna banka Srbije usvojila je propise koji bi trebalo da olakšaju položaj dužnika koji imaju problem u otplati mesečnih rata.

Novim propisima je NBS omogućila da se fizičkim licima restrukturira potraživanje po osnovu potrošačkog ili gotovinskog kredita, kao i da se produži rok otplate stambenih pozajmica, javlja Euronews Srbija.

Građani koji zbog porasta kamatnih stopa strahuju da neće moći redovno da izmiruju rate kredita, imaće mogućnost da od banaka traže produžetak roka otplate. Banke će, kroz restrukturiranje kredita, moći klijentima da odobre novi rok otplate koji će za keš i potrošačke kredite morati da bude kraći od devet godina, a za auto-kredite do 11 godina. To je, inače, rok za tri godine duži od maksimalno dozvoljenog zakonskog rešenja. Kada je reč o stambenim kreditima, dužnicima će biti omogućeno da rok otplate produže za pet godina, što je postojeća mera čije se važenje produžava i tokom sledeće godine.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da klijenti u odgovoru sa bankama treba da dođu do najpovoljnijeg rešenja za otplatu kredita.

„Postoji inflatorni pritisak i trenutno i restriktivna monetarna politika koja ima cilj da nas preusmeri od potrošnje, da se odreknemo dela potrošnje kako bismo usporili inflaciju i to se direktno reflektuje kroz visinu kamatnih stopa. Banke su depozito-kreditne institucije, ko ima novac čuva ga u bankama, a ko nema doći će da ga pozajmi. Upravo o tom efektu depozitno-kreditne institucije moramo voditi računa. Bankama je u interesu i uvek će pokušati da pomognu svakom ko ima problem da ne može da otplaćuje svoje obaveze da to reši. Tako je bilo i ranije, a ovi propisi samo to preciziraju“, napomenuo je Vasić za Euronews Srbija i dodaje da je ideja da „mesečna rata bude takva da klijent koji ima problem u otplati može da je servisira, odnosno da plaća“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde