Crna Gora i zvanično ukinula ekonomsko državljanstvo

Foto: Envato Elements / Prostock-studio

Crna Gora je informisala predstavnike EU da je po pitanju ekonomskog državljanstva zvanično završen 31. decembra 2022. godine.

“Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore” završen je zbog preporuka Evropske komisije o rizicima koje ovaj program nosi sa sobom”.

Ta informacija navedena je u Izveštaju sa 12 sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, održanog 25. januara u Briselu, u hibridnom format, prenosi Investitor.me.

Ukidanje ekonomskog državljanstva bio je jedan od najeksplicitnijih zahteva Evropske komisije prošle godine prema Crnoj Gori, podseća portal.

Te šeme, po oceni Brisela, povećavaju rizik po bezbednost država EU jer se ovo državljanstvo može iskoristiti kako bi se izbegla viza za ulazak u EU. To su i migracioni rizici, ali i rizici po pitanju korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca.

Ovaj program je podrazumevao dodelu crnogorskog državljanstva strancima koji u Crnu Goru ulože između 250.000 i 450.000 evra.

Preko programa ekonomskog državljanstva je u budžet Crne Gore kroz takse uplaćeno 29 miliona evra a do sada su pasoš dobili 447 strana investitora.

Među njima je bio i osnivač Etheriuma, Vitalik Buterin.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde