Da li će Maska Twitter koštati još dodatnih 200 miliona dolara?

Da, Ilon Mask je kupio Twitter. Sa 44 milijarde dolara ‘u džepu’ i lavaboom u rukama on je u četvrtak po američkom vremenu ušetao u prostorije svoje nove kompanije. Naredna tri dana (ponovo) se samo o njemu piše.

Ako zanemarimo priče oko toga koliko će Twitter biti ‘oslobođen’, da li se vraćaju Tramp i Kanje Vest, o skoro 50.000 tvitova u poslednja tri dana čiji su sadržaj teorije zavere sa ciljem da se provere nove mere u Twitteru (kojih još zvanično nema), jedna od glavnih priča u vezi ove akvizicije je da li će Mask, uz pomenute 44 milijarde, morati da plati još skoro 200 miliona dolara.

Naime, prvog dana na novom poslu Mask je otpustio tri rukovodioca Twitter-a. To su izvršni direktor Parag Agraval, finansijski direktor Ned Segal i Vidžaja Gade, šefica pravnih poslova koja je i jedna od najodgovornijih za ukidanje naloga Donalda Trampa sa Twitter-a.

Obzirom da je Mask kupio deonice po ceni od 54,20 dolara, mediji predviđaju da će ‘otpremnina’ za direktore koštati ravno 187 miliona dolara.

Zlatni padobran

Agraval, koji je na mesto izvršnog direktora došao tek pre nešto manje od godinu dana, imao je najmanji deo akcija od 155.000 akcija vrednih 8,4 miliona dolara po ceni koju je Mask platio. Segal će dobiti 22 miliona dolara za 406.000 akcija koje poseduje, dok će Gade otići sa 34,8 miliona dolara za svojih 642.000 akcija.

Ali oni takođe imaju opciju ‘zlatnog padobrana’  u sporazumu o spajanju koji su odobrili akcionari. To uključuje osnovnu godišnju platu – milion dolara za Agravala i po 600.000 dolara za Segala i Gade. Oni će takođe dobiti godinu dana zdravstvenog osiguranja, u vrednosti od oko 73.000 dolara.

Ubedljivo najunosniji deo je ubrzano preuzimanje akcija koje su planirali da dobiju u budućnosti, ali za koje se još nisu kvalifikovali. To će na kraju biti vredno 56,4 miliona dolara za Agravala, 43,8 miliona dolara za Segala i 19,4 miliona za Gade. Agraval i Segal dobijaju ubrzano sticanje svih svojih akcija, dok Gade dobija ubrzano sticanje samo polovine svojih akcija.

Lažne informacije

Međutim, kako javljaju američki mediji, ovaj poslednji i najunosniji deo Mask namerava da izbegne da plati. Razlog zašto ih je odmah otpustio je što te akcije dospevaju na naplatu 1.novembra. Kako bi sprečio naplatu Mask mora da ima razlog otpuštanja. A taj razlog Mask je pronašao u sledećem: optužio je sada bivše rukovodioce da su investitorima i njemu predstavljali lažne podatke o broju lažnih naloga na ovoj društvenoj mreži.

Videćemo da li će mu to proći.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde