Nemačka dogovorila prodaju četvrtine terminala u Hamburgu Kinezima

Nemačka vlada odobrila je žestoko osporavanu kinesku ponudi za kupovinu udela u terminalu za kontejnere luke u Hamburgu, objavile su agencije.

Prema kompromisnom predlogu, kompaniji Cosco Group biće dozvoljeno da kupi 24,9 odsto akcija terminala Tollerort, umesto ranije predviđenih 35 odsto, navode izvori.

Udeo nešto manji od četvrtinskog, naime, kineskom partneru neće dozvoliti suštinski uticaj u upravi terminala. Uz to, Cosco neće dobiti ni poziciju generalnog direktora, niti pravo veta na odluke.

Ministarstva savezne vlade su raspravu o detaljima prodaje otvorila posle niza ozbiljnih primedbi na prodaju udela u vitalnoj infrastrukturi državi koja sa Nemačkom ima sve zategnutije odnose.

Ako vlada dogovori nove uslove ponude, ostaje otvoreno kako će Kosko reagovati. Izvori dpa, međutim, tvrde da su sami Kinezi naveli redukovani udeo od 24,9 odsto kao prihvatljiv.

Prema pisanju dnevnika Süddeutschen Zeitung od ponedeljka, protiv prodaje pod ranije dogovorenium uslovima se izjasnilo šestoro ministara.

„Ozbiljna grešku u doba velike neizvesnosti“

Tako je, na primer, ministar privrede Robert Habek upozorio da problemi sa isporukom ruskog gasa dokazuju da Nemačka ne sme sebi da dozvoli da ponovo zavisi od neke druge.

Predsednica odbora Bundestaga za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja je prošle nedelje oštro kritikovala plan prodaje terminala, nije ni sada zadovoljna i kompromisno rešenje opisuje kao „ozbiljnu grešku u doba velike neizvesnosti.“

Na rizike prodaje lučkog kapitala Kini upozorava i institut Meriks. Analitičar Kakob Gunter je za dpa izjavio da „takvo ulaganje u hamburšku luku nosi raznolike pretnje po bezbednost i privredne interese Nemačke.“

„Cosco nije samo još jedno multinacionalno preduzeće koje ide samo za profitom, nego je instrument kineske vlade za ispunjenje njenih strateških ciljeva,“ rekao je Gunter.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde