Da li Hrvatska dobija svog ‘novog gospodara’?

Foto: Youtube screenshot

Kako pišu hrvatski mediji Fortenova grupa bi uskoro mogla da pređe u vlasništvo jednog od najbogatijih ljudi u regionu.

Pavao Vujnovac, osnivač ENNA grupa u pregovorima je da preuzme najveću regionalnu kompaniju u privatnom vlasništvu.

ENNA i Fortenova grupa su prema prihodima dve najveće hrvatske poslovne grupacije. Lani je ENNA završila godinu s osam milijardi evra prometa, a konsolidovani prihodi Fortenove iznosili su 5,4 milijarde evra.

Pavao Vujnovac uskoro će u svojim rukama držati obe kompanije. Jedini čovek koji će biti moćniji od njega, primećuje tportal, biće ministar finansija u Vladi Hrvatske Marko Primorac jer upravlja državnim budžetom od oko 28 milijardi evra. Političari ga već nazivaju novim “gospodarem Hrvatske”.

Ruski problem

Sve se dešava kada Fortenova Grupa najavljuje je promenu vlasničke strukture na način da sankcionisane ruske banke izlaze iz vlasništva, a novi većinski vlasnik postane firma Open Pass pod kontrolom Pavla Vujnovca.

Fortenova grupa, koja u Srbiji u vlasništvu ima Mercator S i Dijamant iz Zrernjanina, konačno se nalazi pred razrešenjem nezgodne i za poslovanje nepovoljne situacije u kojoj se našla kada je Rusija započela rat u Ukrajini.

Ruske banke Sberbank i VTB su tada završile u vlasničkoj strukturi Fortenove kao posledica stečaja Agrokora, kada su neplaćeni dugovi Agrokora napravljeni za vreme bivšeg vlasnika i uprave morali biti pretvoreni u vlasničke udele.

Čeka se odluka deoničara

Dosadašnji pokušaji izlaska ruskih banaka iz vlasničke strukture prodajom deonica penzionim fondovima i arapskom ulagaču Saifu Alktebiju nisu se uspeli realizovati, a sada je na pomolu aranžman s drugim najvećim suvlasnikom, Pavlom Vujnovcem.

Open Pass ima sada 27 odsto vlasništva u Fortenovi, a spreman je da preuzme kompletan udeo ruskih banaka od 49,99 odsto za najviše 660 miliona evra.

Odobrenje za transakciju, koje je neophodno za njeno zaključenje, tražiće se od deoničara na skupštini, a zaključenje glasanja očekuje se 19. decembra 2023. godine.

Završetak transakcije očekuje se između prvog i drugog kvartala 2024. godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde