Eksperiment: Da li naporan rad vodi do uspeha i sreće?

Foto: Twenty20

Ako vaš uspeh na poslu ocenite sa 100, znajte da je u tome vaša inteligencija učestvovala sa 25. Za preostalih 75 uglavnom su zaslužni:

  • vaš nivo optimizma
  • društvena podrška
  • vaša sposobnost da shvatate stres kao izazov, a ne kao pretnju

I pitanje koje se očekuje je Može li se i kako uticati na tih 75 i povećati nivo optimizma?

Šon Ačor, đak Harvarda, saradnik NBA, NFL liga i Bele kuće, psiholog, pisac, predavač i edukator, tvrdi da može i da ni malo nije komplikovano.

Ovako ne ide – naporan rad, uspeh, sreća

U jednom od predavanja na temu uspešnosti u poslu i osećaja sreće, Šon Ačor je rekao:

Poslednje tri godine mnogo sam putovao. Posetio sam 45 zemalja i njihove škole i kompanije koje su imale problem sa usporenim rastom. Došao sam do zaključka da većina primenjuju sledeću formulu za uspeh:

Ako naporno radim, biću uspešniji. Ako sam uspešniji, biću srećniji.

Ovo prožima ceo životni stil i način ophođenja sa ljudima, poslom, obavezama. I, to je pogrešno. I sada kažem – naučno netačno i nazadno“.

Ovde se primenjuje princip ’još’.

Ako postignete uspeh, vi hoćete još.

Ako zaradite neku sumu, vi hoćete više.

Ako imate dobar posao, vi biste još bolji.

Zapravo ste ovako pomerili sreću van vašeg spoznajnog vidika, kako je to objasnio Ačor. Ali, ljudski mozak radi po principu koji je suprotan. Nivo optimizma i sreće možete povisiti samo ako se dešava sada, a ne za neko vreme koje ni ne znate da li će doći. Ako je to sada ispunjeno osećajem sreće, vi ste produktivniji, kreativniji i jači nego kada ste u neutralnom ili negativnom ’stanju’.

Brojevi sve kažu

Otkrili smo da je ljudski mozak 31% produktivniji kada je u pozitivnom stanju nego kada je u negativnom. Bolji ste u prodaji 37% u pozitivnom stanju. Lekari su 19% brži i precizniji u postavljanju dijagnoza kada su pozitivni“, izneo je rezultate nekih istraživanja Šon Ačor.

U ovim ’uspesima’ kada ste pozitivni zapravo učestvuje dopamin koji vas praktično preplavljuje. On ne samo da čini da osećate sreću, već uključuje određene centre u kori velikog mozga koji vam omogućavaju da se svetu prilagođavate na drugačiji način. Ovo je ukratko Ačerovo i biohemijsko objašnjenje.

Lako je reći, ali kako uraditi?

Vežba od 2 minuta 21 dan

Otkrili smo načine za treniranje mozga kako bi bio sposoban da postane pozitivniji.

Ako posvetite vašem mozgu samo dva minuta dnevno tokom 21 uzastopna dana možete da ga reprogramirate da radi ’optimističnije’ i uspešnije. U ta dva minuta treba da zapisujete tri stvari na kojima ste zahvalni. Svaki dan druge.

Kako na ovaj način reprogramirate mozak?

Tako što usvajate šablon skeniranja sveta za pozitivne, a ne negativne pojave, događaje, ljude, stvari. Kada se zahvaljujete na onome što je za vas pozititivno i dobro, vi to ponovo preživljavate, mislite na pojave koje vas usrećuju, ljude ili događaje.

Ova vežba uči vaš mozak šta je to važno u vašem životu, vredno postojanja. I tada nema multitaskinga, usredsređeni ste samo na zahvalnost što dodatno pomaže da vežbate koncentraciju“, ispričao je Šon Ačor.

Onima koji procenjuju da im treba malo više ’sreće’ uz sav naporan rad ne preostaje drugo nego da se prihvate Ačerovog eksperimenta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde