Direktor Mazde: Zašto nas političari prisiljavaju da prodajemo samo električna vozila?

Foto: Pixabay

Izvršni direktor evropske podružnice kompanije Mazda, Martin ten Brink, osudio je političare zbog prisiljavanja proizvođača automobila da prodaju samo električna vozila i ignorišu druge potencijalne pogonske sklopove s nultom emisijom štetnih gasova.

“Korporacijski odgovor je da ćemo biti spremni za sve zakone koji će biti na snazi”, rekao je ten Brink za Top Gear kao odgovor na zabranu prodaje novih automobila s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem 2035. godine.

“Ali meni je lično izuzetno teško da shvatim, ne zato što ne volim električna vozila, ali ono što smatram sramotom jeste to što smo se odlučili za tehnologiju, a obično najviše inovacija dolazi kada postavite cilj, ali ne kažete inženjerima i programerima kako do njega doći”, dodao je, prenosi N1.

 “Imam problem s činjenicom da su političari odlučili kako do toga doći i da je rešenje samo u električnim automobilima. Zar ćeš jednostavno odbaciti sve ostalo? Čak i ono za što još ne znate da postoji? Mislim da je to sramota političara. To nije njihov posao. Njihov je posao da zahtevaju budućnost s nultom emisijom, ali kako ćete do nje doći treba se oslanjati na preduzetništvo i kreativnost”, rekao je ten Brink.

Kao poređenje je povukao raspravu oko standardnih USB-C punjača za mobilne telefone. “Sada kada je odlučeno da svi moramo da koristimo USB-C punjač, to je u suštini kraj kreativnosti oko povezivanja. Da, srećan sam što nećemo imati otpad od kabla, ali zamislite koje su druge ideje ljudi mogli da smisle”, smatra ten Brink.

Japanci su takođe postavili ciljeve za neutralizaciju ugljenika, ali oni uključuju određena biogoriva i zeleni vodonik, i voljni su da probaju stvari koje su nove, ali možda još nisu tu. Ovde svi prestaju da ulažu u te tehonologije jer zakon to ne dopušta i mislim da je to velika greška. Mislim da je prodaja samo vozila s nultom emisijom do 2035. u redu, ali da moraju biti električna s baterijama, mislim da je to šteta”, zaključio je.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde