Dobijamo li novog regionalnog diva? „Da, kupujem deonice Podravke, ali otkud sada interes za to?“

Već nekoliko dana u hrvatskim poslovnim medijima tema broj jedan je informacija da biznismen Ivica Pivac nedeljama kupuje deonice Podravke. Predsednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac još je ranije potvrdio da to upravo i radi, a razlog je objasnio Večernjem listu:

“Dakle, na tržištu su se pojavile određene količine deonica Podravke. Imamo viška kapitala i procenili smo da je na ovom nivou cene na berzi isplativo ulagati u deonice Podravke. To je naša poslovna, ulagačka odluka. Ne znam otkud sad interes za tu temu,” rekao je Pivac. 

Na pitanje je li im neki krajnji cilj, tj da možda preuzme koprivničku Podravku, Pivac nije dao konkretan odgovor. 

Da je reč o onoj staroj privatizaciji, možda. A ovako… Ma, evo, to je sve što vam ja imam reći o toj temi,”  zaključio je Ivica Pivac tumačeći na kraju da i drugi kupuju deonice Podravke koje kotiraju na berzi pa niko o tome ne piše.

U svakom slučaju, Pivac Podravku vidi kao kvalitetnu prehrambenu kompaniju s dugom tradicijom i snažnim brendovima pa se ulaganje u njezine deonice može tumačiti kao logična poslovna odluka.

Ono što je činjenica, navode hrvatski mediji, je da otkako je objavljena ta vest, deonica Podravke raste, ona je sada 616 kuna, što je najviša cena još od aprila 2007. godine kad se nakratko popela na 645 kuna. 

Kako piše tportal, Pivac već godinama gradi svoju prisutnost u prehrambenoj industriji pa stoga ovaj potez nije iznenađenje. Iako stvarne namere Pivac zasad ne želi da otkriva, ovaj portal podseća na scenario koji se desio pre nekoliko godina, kad je Pivac počeo da kupuje deonice Kraša. Deonice Kraša, naime, kupovali su punih deset godina pre nego što su dobili priliku da preuzmu kontrolni udeo. Preuzimanjem Kraša, braća Pivac osnažila su svoju poziciju i zasluženu titulu prehrambenog diva. Preuzme li Podravku, Pivac bi postao igrač uz bok regionalnim divovima Atlanticu i Fortenova grupi, s vrlo širokom gamom proizvoda, od mesa, mesnih prerađevina, preko gotove hrane i začina sve do konditorskih proizvoda, piše tportal.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde