Dovršen proces prodaje Frikoma

PRATITE NAS

Poslednji članci iz ove rubrike

Nakon što je dobila sva regulatorna odobrenja, Fortenova grupa je dovršila postupak prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods. Fortenova grupa i Nomad Foods potpisali su kopoprodajni ugovor u martu ove godine. Vrednost transakcije iznosi 615 miliona evra, na bazi bez gotovine i bez dugova.

Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvata Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini i Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Evrope i ima portfolio brendova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, s tradicijom dugom pola veka. 

„Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, uprkos tome što je postupak sproveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Puno smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve,” rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Kompanija Nomad Foods Limited je vodeći evropski proizvođač smrznute hrane koji ima poznate brendove koji uključuju Iglo, Birds Ey, Findus… Sedište je u Britaniji, a akcije su listirane na Njujorškoj berzi. Na svojoj internet stranici budući vlasnik Frikoma i drugih proizvođača predstavlja se kao najveća evropska kompanija upravo u području smrznute hrane, s prihodima oko 2,3 milijarde dolara. Pet najvećih tržišta ove kompanije u Evropi su, uz Veliku Britaniju i – Italija, Nemačka, Švedska i Francuska.

Preporučujemo