Dva stečaja u jednom danu, hiljade radnika „na ledu“

Pandemija koronavirusa izazvala je ogromne gubitke u sektoru krstarenja, a kriza se prelila i na brodograditelje. Zato su u Nemačkoj dve kompanije objavile stečaj u jednom danu, graditelj kruzera MV Werften i Lloyd-Werft, specijalizovan za gradnju trajekata i velikih jahti.

Sindikati su ovaj ponedeljak nazvali “crnim danom” za nemačku brodogradnju, budućnost oko 1900 radnika je neizvesna.

Objava stečaja označava neuspeh pregovora nemačke savezne vlade i vlasnika Genting Hong Konga s druge strane,koja je krovni vlasnik kompanija.

Vlada ističe da su vlasnici odbili pomoć, a vlasnici kažu da su nemačkoj vladi dostavila četiri ponude za dalje finansiranje, ali su sve odbijene, navodi agencija dpa a prenosi Poslovni dnevnik.

MV Werften je kompanija koja je u proteklih 75 godina isporučila više od 2500 turističkih, logističkih i brodova za istraživanja, a gradili su i plovila specijalno opremljena za plovidbu na području Arktika.

Genting Hong Kong je 2016. kupio brodogradilišta u Rostoku, Vismaru i Stralsundu kao način za snabdevanje vlastite flote.

U to je vreme industrija krstarenja bila u procvatu. Azijska turistička grupa organizuje krstarenja pod brendovima Star Cruises, Dream Cruises, Crystal Cruises te Resorts World Manila. Kompaniju podržava Genting Grupa, konglomerat malezijskog kazino magnata i milijardera Lim Kok Taja.

Genting Hong Kong je pretrpio gubitak od 1,72 milijarde dolara samo u 2020. godini. U prvoj polovini prošle godine gubici su smanjeni na 231 milion dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde