EPS menja vlasničku strukturu, ali to ne znači i privatizaciju

Elektroprivreda Srbije (EPS) zvanično je ušla u proces promene vlasničke strukture, a već tokom sledeće godine očekuje se da će firma preći u akcionarsko društvo, preneo je portal Nova.rs.

Oni se pozivaju na tvit potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića koji je objavio da je javno preduzeće EPS donelo 25. jula rešenje kojim se obrazuje Stručni tim za promenu pravne forme energetskog giganta.

Ideja je da se EPS transformiše u akcionarsko društvo, a ceo postupak će voditi tim koji se sastoji iz upravljačkog odbora i operativnog tima.

Kako se navodi u rešenju, zaključkom Vlade iz 27. novembra 2014. godine prihvaćen je program reorganizacije EPS-a, kojim se predviđa promena pravne forme preduzeća u akcionarsko društvo. Nakon toga, predviđeno je da EPS promeni i svoj osnovni kapital koji će biti iskazan u akcijama.

 „Transformacijom u akcionarsko društvo otvorio se put za privatizaciju dela ovog preduzeća, kroz dokapitalizaciju ili strateško partnerstvo. Vlada Srbije već je pripremila procenu imovine“, piše Nova.rs prema čijim saznanjima bi ceo postupak prelaska EPS-a u akcionarsko društvo trebalo da bude završen do januara 2023. godine.

„Ovo nije korak ka privatizaciji EPS“

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić rekao je za Insajder da je promena pravne forme EPS-a nije korak ka privatizaciji, već je razlog to što EPS više “ne ispunjava uslove da bude javno preduzeće”.

 „Svako javno preduzeće se bavi delatnošću od opšteg interesa. Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije trenutno obavlja poslove snabdevanje građana električnom energijom, vrši trgovanje električnom energijom i proizvodi električnu energiju. Sve te delatnosti više nisu od opšteg interesa, pa automatski EPS više ne ispunjava uslove da bude javno preduzeće“, rekao je Ilić i dodao da je u pitanju interni dokument.

On napominje da je promena pravnog statusa nešto što je ovo javno preduzeće trebalo da uradi mnogo ranije, kao na primer kompanija Elektromreža Srbije, koja je pravnu formu promenila 2016. godine, a je i dalje je 100 odsto u vlasništvu države.

EPS će i dalje imati jednog vlasnika

Da nije u pitanju privatizacija kaže i stručnjak za energetiku u konsultantskoj kući Deloitte Željko Marković.

On je naveo da cilj transformacije EPS iz javnog u akcionarsko preduzeće nije u ovom trenutku privatizacija, već da možda jednog dana akcije budu na berzi ako to bude potrebno i da u nekim segmentima olakša poslovanje.

On je za agenciju Beta rekao da je ta transformacija bila planirana 2013-2014, kada je bio direktor u EPS-u, i podrazumeva da EPS kao akionarsko društvo u ovom trenutku bude zatvoreno društvo sa jedinim vlasnikom – državom i da se njegove akcije ne listiraju na berzi.

„Pokrenuta transformacija u EPS-u znači da će to javno preduzeće i dalje ostati zatvoreno akcionarsko društvo sa jedinim vlasnikom akcija, državom, a da ako jednog dana zatreba deo akcija može da se ponudi na prodaju preko berze“, rekao je Marković.

„Praksa u Evropi je pokazala da je najbolja forma javnog preduzeća za proizvodnju struje da ostane u državnom vlasništvu zbog energetske bezbednosti“, rekao je Marković.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde