Evergrande (izgleda) izbegao da izazove globalni finansijski haos

Glavna podružnica kineske „Evergrande Group“ objavila je da je postigla dogovor s vlasnicima obveznica o podmirenju obaveze plaćanja kamata na njenu obveznicu, što je doprinelo smirivanju straha od neispunjenja obaveza koje bi mogle izazvati globalni finansijski haos.

Kineska centralna banka takođe je „ubrizgala“ 90 milijardi juana (14 milijardi dolara) u bankarski sistem u znak podrške, a kineska finansijska tržišta ponovo su otvorila i stabilizovala, javlja agencija Reuters.

Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande grupe, u saopštenju je navela kako će platiti kamatni kupon na obveznicu koja dospeva u septembru 2025., dodajući da je obveznica „već rešena privatnim pregovorima“.

Očekuje se da će kompanija do sutra platiti 232 miliona juana (36 miliona dolara) kamata na obveznicu.

Međutim, „Evergrande“ nije spomenuo isplatu kamata na dolarsku obveznicu u iznosu od 83,5 miliona dolara, koja će takođe dospeti sutra, odnosno 47,5 miliona dolara, koja će dospeti sledeće nedelje, prenosi Seebiz.

Prezadužena kompanije „Evergrande“ toliko je „isprepletena“ sa širom kineskim priovredom da su njena sudbina i strah od prelevanja krize izazvali veliku nervozu na globalnom tržištu deonica i obveznica.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde