Evropa se opet vraća na “radar” globalnih ulagača

PRATITE NAS

Poslednji članci iz ove rubrike

Vrednost deonica kompanija iz evrozone ove je godine snažnije porasla od konkurenata iz razvijenih ekonomija, a investitori veruju da će takav zamah održati i u ostatku 2021., piše Financial Times.

Od kraja prošle godine indeks MSCI EMU sastavljen od kompanija iz evrozone skočio je 13 odsto, čime je nadmašio slično merilo deonica globalnih razvijenih tržišta za dva odstotna boda.

Zahvaljujući takvom rastu, MSCI EMU indeks nalazi se na najvišem nivou od juna 2008. godine, zbog čega danas investitori sve optimističnije gledaju na vrednosne deonice evropskih kompanija. 

U nedavnoj anketi koju je Bank of America sprovela među evropskim fond menadžerima, oko 65 odsto ispitanika smatra da evropske deonice neće dosegnuti vrhunac svoje vrednosti do četvrtog tromesečja ove godine. Analitičari stoga smatraju da se Evropa opet vraća na “radar” globalnih ulagača. Očekuje se da će se privreda evrozone u narednim mesecima brže oporavljati od koronakrize od ostalih velikih ekonomija. Takav signal korporativni sektor već šalje.

Čelnici evropskih kompanija tvrde kako je poslovna aktivnost u maju porasla najbržim tempom u više od tri godine, a obujam novih narudžbina nije viđen od juna 2006. godine, pokazuje indeks menadžera nabave IHS Markita.

Preporučujemo