Francuski gigant i kineski Geely imaju zajedničko ulaganje vredno 7 mlrd evra

Foto: Envato Elements / westend61

Francuski proizvođač automobila Renault i kineski Geely, vlasnik Volvo Carsa, objavili su u da su potpisali sporazum saradnji o ulaganju do sedam milijardi evra za razvoj pogonskih sistema za hibridna i vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Podela vlasništva između Renault-a i Geely-a biće ravnopravna, a nova kompanija imaće 17 fabrika motora, pet centara za istraživanje i razvoj na tri kontinenta te će zapošljavati 19.000 radnika.

Zajedničko preduzeće je usmereno na proizvodnju efikasnijih motora sa unutrašnjim sagorevanjem i hibridnih sistema u vreme kada je fokus većeg dela automobilske industrije bio na kapitalno intenzivnom prelazu na isključivo električna vozila, piše Reuters.

Firma će biti pokrenuta kasnije ove godine i snabdevaće motore proizvođačima automobila kao što su Volvo, Nissan i Mitsubishi.

„Ponosni smo što smo udružili snage sa sjajnom kompanijom kao što je Geely i otvorimo put za ultra niske emisije ICE [motora sa unutrašnjim sagorevanjem] tehnologije“, rekao je izvršni direktor Renault-a Luka de Meo.

Predsednik Geely Holding grupe Erik Li je dodao da je plan da se „postane globalni lider u hibridnim tehnologijama“.

Firme su takođe saopštile da bi se saudijski energetski gigant Aramco mogao pridružiti tom poduhvatu i da „procenjuje stratešku investiciju“.

Ranije ove godine, Aramcoov predsednik i izvršni direktor Amin Naser rekao je da će kompanija povećati svoja ulaganja u tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika, piše BBC.

Poslednjih godina Geely sa sedištem u Hangdžouu takođe ulaže u proizvodnju električnih vozila.

Pre deceniju, kupio je britanskog proizvođača crnih taksija kompanije London Taxi Company u poslu vrednom 14,8 miliona dolara. U 2017, proizvođač je preimenovan u London Electric Vehicle Company, kako bi se istakao njegov fokus na prelasku na EV tehnologiju. Razvio je prvi električni crni taksi u Londonu, sa oko 5.000 vozila koji se sada nalaze na ulicama glavnog grada Velike Britanije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde