Prognoza: Bitcoin do kraja 2024. – 120.000 dolara

Foto: Envato Elements / grafvision

Vrednost najveće kriptovalute bitcoina mogla bi da dostigne 50.000 dolara ove godine i 120.000 dolara do kraja 2024. godine.

Ovo je prognoza britanske multinacionalne banke Standard Chartered, koja u saopštenju dodaje da je razlog ovakve prognoze nedavni skok cene ove kriptovalute koji bi mogao da podstakne „rudare” da gomilaju veći deo ponude.

Standard Chartered je još u aprilu objavio prognozu bitcoina od 100.000 dolara za kraj 2024. godine sa stavom da je takozvana „kripto zima“ gotova, ali jedan od najvećih analitičara banke, Gof Kendrik, rekao je da sada povećavaju prognozu sa 20%, prenosi Reuters.

„Povećana profitabilnost “rudara” po iskopanom BTC-u (bitcoin-u) znači da oni mogu da prodaju manje uz zadržavanje priliva gotovine, smanjujući neto ponudu BTC-a i podižući cene BTC-a na više“, rekao je Kendrik u izveštaju.

Cena bitcoina je skočila za 80% od početka godine, ali njen trenutni nivo od nešto više od 30.200 dolara je i dalje manji od polovine od 69.000 dolara na vrhuncu u novembru 2021.

Bitcoin prognoze i prethodni pokušaji

Trilioni dolara su izbrisani iz kripto sektora 2022. godine, pošto su centralne banke povećale stope i niz kripto firmi, kao što je berza FTKX, implodirao. Ovogodišnji kolaps brojnih banaka tradicionalnog stila ipak je podstakao oporavak.

Standard Chartered je saopštio da je razlog za njegov predviđeni rast cena to što će rudari koji prave 900 novih bitcoina svakog dana širom sveta uskoro morati da prodaju manje da bi pokrili svoje troškove – uglavnom električnu energiju za napajanje super-kompjutera.

Kendrik je procenio da su “rudari” do sada prodavali 100% svojih novih kovanica. Međutim, ako cena dostigne 50.000 dolara, verovatno bi prodali samo 20-30%.

Sledećeg aprila ili maja, ukupan broj bitcoina koji se mogu kopati svakog dana takođe će se prepoloviti zbog ugrađenog mehanizma snabdevanja i izdavanja koji postepeno ograničava ponudu kako bi zadržao svoju privlačnost.

Predviđanja visokih vrednosti bila su uobičajena u prethodnom periodu. Analitičar banke Citi je u novembru 2020. rekao da bi bitcoin mogao da se popne i na 318.000 dolara do kraja 2022. Prošlu godinu je zatvorio za oko 65% na 16.500 dolara.

Što se tiče banke Standard Chatered oni su 2021. prognozirali da će „uskoro“ bitcoin biti na 100.000 dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde