Renault: Odluka Kine poziv na uzbunu za evropsko tržište

Foto: Twenty20

Predsednik kompanije Renault Žan-Dominik Senard u intervjuu za novinsku agenciju Reuters govorio je o budućnosti električnih automobila u Evropi i izrazio zabrinutost stanjem na tržištu.

Komentarišući odnos snaga na tržištu, Senard je naveo da Kina dominira ključnim sirovinama za proizvodnju baterija za električne automobile s nultom emisijom.

Nedavna odluka Kine da ograniči izvoz dvaju metala, galijuma i germanijuma, koji se koriste u proizvodnji električnih vozila, mogla bi biti poziv na uzbunu za evropsko tržište.

„Može se reći da se ‘kineska oluja’ nadvila nad rastući evropski sektor električnih vozila. Kada govorim o kineskoj oluji, govorim o snažnom pritisku koji se danas odnosi na uvoz kineskih električnih automobila u Evropu, “ rekao je Senard.

Takođe je dodao da su kineska industrija električnih vozila i lanac snabdevanja sirovinama rezultat dugogodišnjeg ulaganja, što bi Evropu koštalo milijarde evra.

„Možemo da proizvodimo električna vozila, ali se borimo da osiguramo sigurnost naših zaliha“, rekao je predsednik Renaulta.

Kineska ograničenja izvoza takođe eskaliraju tehnološki rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, što bi, smatra Senard, moglo izazvati još više poremećaja u globalnim lancima snabdevanja.

„Ako dođe do stvarne geopolitičke krize, šteta za fabike baterija koje se napajaju isključivo proizvodima iz uvoza biće velika. To je problem. Tražimo alternative kako bismo izbegli paralizu zemlje ako, na primer, ostanemo bez posla“ baterija“, rekao je.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde