Više

  FT: Kina želi da razbije Alipay

  PRATITE NAS

  Poslednji članci iz ove rubrike

  Regulatori u Kini žele da razbiju Alipay, najveću aplikaciju za plaćanje u zemlji u vlasništvu Ant Grup milijardera i jednog od najbogatijih Kineza Džeka Ma. To piše londonski Financial Times, ocenjujući da Peking time želi zasebnu aplikaciju za visoko profitabilne zajmove kompanije, prenosi Investitor.me.

  Ranije je kineska vlada već naredila kompaniji Ant Group da razdvoji deo svoja dva kreditna preduzeća na stranu Huabei, koja je slična tradicionalnoj kreditnoj kartici, i stranu Jiebei, koja daje male neobezbeđene kredite, prenosi Verdict.

  Sada zvaničnici žele da se ta dva preduzeća podele i na nezavisne aplikacije koje se suočavaju sa korisnicima. Štaviše, nova struktura bi takođe zahtevala od Ant Group da preda korisničke podatke koji potkrepljuju njene odluke o pozajmljivanju novom zajedničkom poduhvatu za bodovanje koji bi bio delimično u državnom vlasništvu, preneo je FT, pozivajući se na dve osobe upoznate sa tim.

  Vlada veruje da monopolska moć velikih tehnologija dolazi iz njihove kontrole podataka“, rekla je jedna neimenovana osoba za Financial Times. “To želi da se okonča.”

  Prema planu koji se razmatra, Ant će izgubiti sposobnost da nezavisno procenjuje kreditnu sposobnost dužnika. Na primer, budući korisnik Alipeja kome je potreban kredit trebalo bi da se njihov zahtev prvo prosledi novoj kompaniji za bodovanje zajedničkih ulaganja u kojoj se nalazi njihov kreditni profil, a zatim u novoj aplikaciji za pozajmljivanje Huabei i Jiebei za izdavanje kredita.

  Pokrenuti 2014. odnosno 2015. godine, Huabei i Jiebei nude potrošačke kredite korisnicima Alipeja. Huabei, na primer, omogućava korisnicima Alipeja koji nemaju kreditne kartice da kupuju na mreži i van mreže i otplaćuju iznos putem mesečnih rata do 12 meseci.

  Novi potez mogao bi dodatno da uspori kreditno poslovanje Ant-a. To bi moglo uznemiriti više rukovodstvo kompanije i investitore, jer je ogroman rast Huabeija i Jiebeija pružio značajan deo osnove za planove prve javne ponude kompanije (IPO).

  Kina je pokazala jake znakove regulacije fintech kompanija i nametanja ograničenja nalik bankama ako žele da pružaju finansijske usluge klijentima. Iako neće sve nacionalne vlade biti sposobne za takve jednostrane poteze, od većine se može očekivati da će preduzeti poteze za regulaciju fintech sektora, piše FT.

  Prema rezultatima platnog prometa GlobalData, Ant Group je među prvih pet platnih kompanija na svetu, a glavna slabost je regulacija.

  Ovo nije prvi susret kompanije sa kineskim regulatorima. U novembru prošle godine, Peking je suspendovao Antovu IPO, navodeći „promene u regulatornom okruženju za finansijsku tehnologiju i druga velika pitanja“. 

  U aprilu, kineski regulatori su kaznili Alibabu s drakonskom kaznom od 18,23 milijardi juana (2,8 milijardi dolara) u svojoj antimonopolskoj istrazi tehnološkog giganta zbog navodne zloupotrebe tržišne dominacije.

  Ant neće biti jedini zajmodavac na mreži u Kini na koji utiču nova pravila, prema navodima FT.

  Akcije Alibabe, kotirane na Hong Kongu, podružnice e-trgovine Ant Group, pale su u ponedeljak, nakon ove vesti, više od 4 odsto. Pad je opteretio širi kineski tehnološki sektor jer je Hang Seng Tehnološki indeks pao za više od 2%, a usledile su akcije drugih kineskih tehnoloških teškaša navedenih u Hong Kongu. Tencent je oslabio 2,45%, dok je Meituan pao 4,47% na zatvaranju.

  Odgovori

  Molimo unesite svoj komentar!
  Ovde unesite svoje ime

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo