Više

  Da li će Ema Radukanu postati prva sportiskinja milijarderka?

  PRATITE NAS

  Poslednji članci iz ove rubrike

  Senzacionalna pobednica US opena Ema Radukanu ima 18 godina, morala je da igra kvalifikacije, a zatim pobedi sve protivnice na ovogodišnjem turniru i to bez izgubljenog seta.

  Njena pobeda je imala takav odjek u medijima da je završila na naslovnim stranama New York Times-a i The Guardian-a.

  Kao nagradu dobila je 2,5 miliona dolara, ali analitičari smatraju da bi u sledećoj kalendarskoj godini mogla da zaradi i 100 miliona dolara od sponzorskih ugovora. Zato se CNN sa pravom pita da li gledamo prvu sportiskinju na svetu koja će postati milijarderka?

  Razloga da se nešto tako može desiti svakako ima. Kao prvo, ona je ćerka Kineskinje i Rumuna koja se sa dve godine iz Kanade doselila u Veliku Britaniju. Upravo ta četiri tržišta mogu da budu privlačni sponzorima poput Nike ili Wilson-a da Radukanu stave “pod svoju šapu”. A u tim zemljama joj popularnosti ne manjka. Njena pobeda je tako proslavljena na kineskoj društvenoj mreži Weibo, da je teniserka nakon toga morala da im se zahvali govoreći na mandarinskom.

  https://www.youtube.com/watch?v=0Q9edpiuwlM

  Prema marketinškim stručnjacima Radukanu je “san za marketare” ali kako kažu da bi stigla do milijarde, pred sobom će imate nekoliko prepreka. Kao prvo, moraće da postiže konstatno dobre rezultate, kao što to radi njen “kolega milijarder” Rodžer Federer, ili Serena Vilijams. Drugo, mora da prestigne još jednu mladu zvezdu Naomi Osaku, koja je najplaćenija sportiskinja trenutno u svetu.

  Treću stvar stručnjaci posebno naglašavaju. Sponzori moraju da vide neki “x faktor”, a to je kod na primer Osake njena podrška pokretu “Black Lives Matter”, ali i činjenici da je nosila olimpijski plamen u Tokiju. Tako da Radukanu pored igračkih kvaliteta i konstantnih uspeha mora da nađe nešto što će se poklopiti sa setom vrednosti nekog brenda i onoga što ona i taj brend predstavljaju u svetu.

  Preporučujemo