Canva ušla u Top 5 najvrednijih svetskih startapova

Australijska kompanija za grafički dizajn Canva postala je jedna od najvećih svetskih privatnih kompanija nakon što je procenjena na 40 milijardi dolara.

Canva je kompanija koja nudi šablone za dizajn koji se sastoje od izrade čestitki do postera, biografija (CV-ija) i kalendara, a ostvarila je veliki rast tokom pandemije tako što je mnogo njenih korisnika radilo od kuće. Canva je, kako javlja BBC, objavila novi krug ulaganja od 200 miliona dolara – što je više nego udvostručilo vrednost kompanije za pet meseci.

Upravo to ovu kompaniju čini jednom od najvrednijih svetskih startapova. Prema podacima CB Insights, vrednost kompanije od 40 milijardi dolara čini je petom najvrednijom startap kompanijom na svetu, iza kineske kompanije BiteDance, koja poseduje TikTok, platforme za plaćanje Stripe, kompanije Ilona Maska SpaceX i švedske firme za finansijsku tehnologiju Klarna.

Sve ovo takođe svrstava suosnivače među prvih 10 najbogatijih ljudi u Australiji.

Kompaniju Canva su u Sidneju 2013. osnovali Australijanci Melani Perkins (34) i Klif Obreht (35), koji zajedno poseduju oko 36% kompanije. 

Canva ušla u Top 5 najvrednijih svetskih startapova

Kompanija je nedavno saopštila da je povećala bazu korisnika na preko 60 miliona u 190 zemalja, i da je na putu da ostvari prihod od milijardu dolara do kraja godine. Takođe, saopštili su i da 30 odsto akcija kompanije daju u dobrotvorne svrhe.

Kompanija je takođe udvostručila radnu snagu ove godine, zapošljavajući više od 1.000 novih radnika 2021. godine, u svojim kancelarijama u Sidneju i Manili.

Canva, koja je postala profitabilna 2017. godine i godinu dana kasnije postigla procenu od milijardu dolara, sada je jedna od najvrednijih kompanija u Australiji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde