Google ove godine ‘ubija’ industriju vrednu 600 mlrd godišnje?

Foto: Envato Elements / aksenova_sveta

Google ove godine planira promene koje će najviše pogoditi industriju online reklama koja je vredna 600 milijardi dolara godišnje.

Promene su usredsređene na korišćenje tzv. ‘kolačića’ (cookies), tehnologije koja beleži aktivnosti korisnika na internetu koje oglašivači mogu da ciljaju relevantnim oglasima.

Google je započeo ograničeni test period koji će ograničiti ‘kolačiće’ za 1% ljudi koji koriste njegov Chrome pretraživač, koji je daleko najpopularniji na svetu. Do kraja godine, Google planira da eliminiše ‘kolačiće’ za sve korisnike Chrome-a, piše Wall Street Journal.

Marketinški stručnjaci, kompanije za reklamne tehnologije i veb izdavači rade na tome da osiguraju da njihove kompanije što lakše prođu ovu tranziciju. Kažu da Google, koji je uveo softverske alate dizajnirane da zamene ‘kolačiće’, nije učinio dovoljno da pripremi tržište za promene.

Industrija nije spremna

“Industrija nije ni blizu spremna”, rekao je Entoni Katsur, izvršni direktor IAB Tech Lab-a, trgovinske grupe za industriju reklamnih tehnologija koju finansiraju njeni članovi, uključujući i Google.

On je rekao da bi Google trebalo da da više vremena ljudima da testiraju svoje zamenske tehnologije pre nego što eliminišu ‘kolačiće’ i da bi Google planirano vreme za potpunu zabranu, bilo brutalno za industriju.

Rukovodioci Google-a su rekli da su njihovi napori da eliminišu ‘kolačiće’ uključivali široku saradnju sa internet ekosistemom. Mnogi u reklamnoj industriji pozvali su Google da nastavi sa promenama nakon prethodnih kašnjenja u procesu, rekli su u kompaniji.

Google-ovi alati za zamenu ‘kolačića’ imaju za cilj da pomognu industriji da ispuni poslovne ciljeve uz poštovanje privatnosti potrošača, rekli su oni.

„Uvereni smo u sposobnost industrije da upravlja tranzicijom“, rekao je Entoni Čavez, potpredsednik Google-a koji nadgleda promene.

‘Kolačići’ i privatnost

‘KolačićI’ su prisutni od ranih dana veba. Promene ciljaju ‘kolačiće’ trećih strana koje industrija postavlja na veb-sajtove kako bi pratila korisnike širom interneta.

Iako će Google-ovi napori u početku uticati samo na mali deo korisnika Chrome-a, oni bi na kraju mogli da dovedu do toga da milijarde korisnika interneta vide manje oglasa za koje se čini da se u potpunosti podudaraju sa njihovim navikama na mreži. Zastupnici potrošača su tvrdili da ‘kolačićI’ trećih strana narušavaju privatnost korisnika jer se mogu koristiti za sastavljanje detaljnih profila, uključujući osetljive informacije kao što je nečija medicinska istorija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde