Gradiće se 11 mlrd dolara vredan petrohemijski kompleks u S. Arabiji

Naftna kompanija Aramco i energetska kompanija širokog spektra TotalEnergies zajedničkim će snagama izgraditi novi petrohemijski kompleks u Saudijskoj Arabiji, objavio je Total.

Projekat uključuje ulaganje 11 milijardi dolara, od čega će četiri milijarde dolara, odnosno 62,5 odsto, kroz kapital finansirati Aramco, a 37,5 odsto finansiraće TotalEnergies, prenosi Al Jazeera.

Odluka o investiciji još čeka završne uslove i odobrenja, početak izgradnje se planira u prvom tromesečju 2023. godine, dok bi s komercijalnim radom trebao početi 2027. godine.

Planirani kompleks Amiral, integrisan sa postojećom rafinerijom Saudi Arabia Total Refining and Petrochemical (SATORP), koja se nalazi u Jubailu, na istočnoj obali Saudijske Arabije, biće u vlasništvu i će njime upravljati Aramco i TotalEnergies.

7.000 radnih mesta

Očekuje se da će celi kompleks, uključujući susedne objekte, stvoriti 7.000 lokalnih radnih mesta.

Postrojenje za petrohemiju omogućiće SATORP-u da svoje rafinerijske otpadne gasove i naftu te etan i prirodni benzin koje stvara Aramco pretvori u hemikalije veće vrednosti.

Kompleks će na kraju osiguravati sirovine za druge petrohemijske i specijalizovane hemijske pogone u industrijskom području Jubaila, što će zahtevati procenjenih četiri milijarde dolara dodatnih ulaganja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde