BlackRock u upravni odbor doveo direktora najveće naftne kompanije

Foto: Aramco.com

Najveći svetski investicioni fond koji upravlja imovinom BlackRock objavio je da se Amin Naser, izvršni direktor Saudi Aramca, najveće svetske naftne kompanije, pridružuje upravnom odboru ovog fonda.

Ovaj potez odražava stremljenje kompanije ka Bliskom istoku kao deo njene dugoročne strategije.

„Aminova istaknuta karijera u kompaniji Aramco, koja traje više od četiri decenije, daje mu jedinstvenu perspektivu o mnogim ključnim problemima s kojima se suočava naša kompanija i naši klijenti“, rekao je Leri Fink, predsjdnik i glavni izvršni direktor BlackRock-a, u izjavi koju prenosi CNBC.

„Njegovo rukovodeće iskustvo, razumevanje globalne energetske industrije i pokretača pomaka prema ekonomiji s niskim nivoom ugljenika, kao i njegovo poznavanje regije Bliskog istoka, značajno će doći dijalogu odbora BlackRock“, dodao je Fink.

Bojkotuje energetske kompanije

Naser je na čelnoj poziciji u Aramcu od 2015. Nadgledao je izlazak na berzu naftne kompanije 2019. Godine 2021. Aramco je objavio svoj predlog za postizanje nulte neto emisije gasova do 2050.

BlackRock, koji upravlja imovinom vrednom gotovo osam tri biliona dolara, je vodio industriju u usvajanje ESG principa (ESG, tj. Životna sredina (eng. Environment), društvo (eng. Social) i upravljanje (eng. Governance)). Zbog toga je bio na meti kritika, pa su ga tako stavili na spisak finansijskih kompanija koje “bojkotuju energetske kompanije”.

Saudijska Arabija i BlackRock već su u određenim poslovnim relacijama, obzirom da je pre nekoliko dana objavljena lista ulaganja saudijskog državnog fonda u američkim kompanijama. Takozvani Fond za javna ulaganja u američkom investicionom fondu ima akcije vredne skoro pola milijarde dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde