Svetski ekonomisti: Inflacija i dalje veliki problem

Foto: envatoelements / Rawpixel

Inflacija će u mnogim delovima sveta ove godine biti slabija nego što se ranije strahovalo, saopštio je minhenski ekonomski institut Ifo pozivajući se na globalnu anketu više od 1.400 ekonomista iz 133 zemlje, javlja agencija dpa.

Uprkos tome, inflatorna očekivanja do kraja 2026. ostaju znatno iznad višegodišnjeg proseka do pandemije. „Moramo da se pripremimo za snažnu inflaciju,“ rekao je istraživač Ifo Niklas Potrafke.

Anketa ukazuje na dramatičnu razliku očekivanja po svetskim regionima. Prognoza je najpovoljnija u Severnoj Americi, sa 4,5 odsto, zatim u jugoistočnoj Aziji sa 4,8, u zapadnoj Evropi sa 4,9 i istočnoj Aziji, uključujući Kinu, sa 5,0 odsto.

Od prethodnog istraživanja tri meseca ranije, ekonomisti iz tih regiona su ovogodišnja očekivanja revidirali naniže za 0,3-0,5 procentnih poena.

U Evropskoj uniji se očekuje 7,5 odsto, a prosek iznad zapadnoevropskog vuče i Nemačka, sa očekivanih 5,8 odsto. Pojedine članice, poput Mađarske, i ove godine očekuju znatno veću stopu.

Najsnažnija inflacija u istočnoj Africi, smatraju ekonomisti

Najsnažniju inflaciju ekonomisti ove godine očekuju u istočnoj Africi, od 110 odsto, a zatim na severu kontinenta, od 64 odsto. To je tridesetak procentnih poena više nego pre tri meseca.

Sa druge strane, inflacija se primiruje u Južnoj Americi i očekivanja su se praktično prepolovila na 23 odsto.

Na duži rok, ekonomisti očekuju popuštanje skoro svuda – izuzetak su istočna Azija s Kinom i centralna Azija.

Zapadna Evropa 2024. i 2026. očekuje stopu inflacije od 3,4 i 2,6 odsto, Severna Amerika 3,5 i 2,7 odsto. U EU inflacija će biti nešto veća nego u zapadnoj Evropi, 4,8 odsto dogodine i 3,3 2026.

Prognoze su i na dugi rok najnepovoljnije u Africi, 29 i 17,6 odsto na severu i u centralnom delu kontinenta.

Ifo za ovu godinu prognozira globalnu stopu inflacije od sedam odsto, šest odsto dogodine i 4,9 2026.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde