Samo će vas jedna investicija zaštititi od inflacije

Foto: envatoelements / Rawpixel

Ključne tačke
  • Evropa se prošle godina borila sa rekordnom stopom inflacije od oko 9%, a nisu ni bitno ohrabrujuće najave za ovu 2023.
  • Investitor Voren Bafet se obratio svojim akcionarima i posavetovao kako mogu da se zaštite od opšteg skoka cena dobara i usluga.
  • Jedna od izjava bila je da je siguran da su veštine otporne na inflaciju.

Inflacija je i poslovna stvarnost i svakodnevna realnost. Evropa se prošle godina borila sa rekordnom stopom od oko 9%, a nisu ni bitno ohrabrujuće najave za ovu 2023.

Pošto će ove aktuelne godine svetska ekonomija kao i male i velike kompanije provoditi u borbi sa inflacijom, dragocen je svaki savet ili preporuka kako se boriti sa ovakvim poslovnim neprilikama. Još je dragocenije ako posavetuje neko sa iskustvom dužim od 60 godina, ko je uspeo da odoli izazovima i opstane kao nepopljuljan u svetu biznisa.

Inflacija i proverena filozofija

Krajem prošle godine inflacija je i dalje beležila rast i ušla je i u ovu godinu. Otkazi su postali još jedna nova realnost. A, Voren Bafet (92) je kao izvršni direktor izašao pred svoje Berkshire Hathaway akcionare.

Kako su svedoci naveli, ideja Bafeta je bila da ’smiri strasti’. Namera mu je bila da kaže prisutnima kako mogu da se zaštite od inflacije i njenih efekata. Rekao je da to već poznata i proverena filozofija:

Najbolja stvar koju možete da uradite je da budete izuzetno dobri u nečemu. U zamenu za vašu uslugu ili proizvod od drugih ćete dobiti njihove proizvode“.

Šta je Bafet u stvari rekao?

Akcenat uvek mora da bude na usavršavanju. Izoštravanje veština je odličan način da zadržite inflaciju na odstojanju i ostanete na vrhu u oblasti kojom se bavite. „Pošto su veštine otporne na inflaciju“, kako je to Bafet rekao prisutnima, vaša ekspertiza i talenat biće traženi i tokom izazovnog perioda opšteg skoka cena dobara i usluga.

Investicija nad investicijama

Kad kod ima priliku, veliki investitor Bafet podvlači da jedino što vam niko ne može oduzeti su vaše sposobnosti, način na koji radite i pristupate poslu. To su one male svari koje radite svakodnevno. Ključ u Bafetovom savetu je da ne treba da jurite za veštinama koje traže ulaganje vanserijskih napora u očekivanju da ćete postići vanserijske rezultate.

Obične, svakodnevne stvari treba da radite dobro, ’vaše’ izuzetno dobro. I bez obzira na inflaciju ili ne, ako ste poslovan čovek, oduvek sam zagovarao da je komunikacija to što morate neprestano da razvijate.

Možete u svojoj glavi imati svu moždanu moć ovog sveta, ali ako to ne prenosite, to je kao da zgodnoj devojci namigujete u mraku. Komunikacija je taj prenos“, reči su Vorena Bafeta.

Inflacija ili ne, pravila igre ostaju ista ako je verovati iskusnom Bafetu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. […] Kad kod ima priliku, veliki investitor Buffett naglašava da jedina stvar koju vam nitko ne može oduzeti su vaše sposobnosti, način na koji radite i pristup poslu. To su male stvari koje radite svaki dan. Ključno za Buffettov savjet je da ne biste trebali juriti za vještinama koje zahtijevaju izniman napor u očekivanju izvanrednih rezultata, prenosi bonitet. […]

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde