Pravilo ’20 rupa’: Tajna koju čuvaju dvojica biznis velikana

Foto: Youtube

Ključne tačke
  • Voren Bafet (92) i Čarli Manger (99) sarađuju od samih poslovnih početaka i redak su primer i dokaz da su čvrsta partnerstva održiva.
  • Manger je u jednom predavanju studentima 1994. ukratko otkrio pravilo ’20 rupa’ i odao tajnu poslovanja dvojice velikana.
  • Tako, po ovom pravilu, imate 20 šansi u životu i moraćete da budete vrlo obazrivi i detaljni i fokusirani.

U svetu poslovanja poznato je dugogišnje partnerstvo i prijateljstvo dvojice velikana, sada već vremešnih biznismena. Voren Bafet (92) i Čarli Manger (99) sarađuju od samih poslovnih početaka (ne samo u Berkshire Hathaway). Redak su primer i dokaz da su čvrsta partnerstva održiva. Najbolji opis ovakve saradnje je dao Piter Bevelin još 2007:

“…Oni su najbolji primer kako razmišljati o biznisu i investicijama, kako se ponašati. Oni su primeri koliko je važna etika i iskrenost, kako treba prilaziti problemima, a najvažnije od svega, kako umanjiti šanse da se susretnete sa problemom…

Ipak, jedna od tajni ovolikog uspeha je pravilo koje i danas slede Bafet i Manger, a za koje ne zna ostatak poslovnog sveta. Nije očigledno, ali je izuzetno korisno i lako primenljivo. Bafet je ovo pravilo nazvao ’20 rupa’.

Šta je pravilo ’20 rupa?

Manger je u jednom predavanju studentima 1994. ukratko otkrio ovo pravilo i odao tajnu poslovanja dvojice velikana.

Vaše opšte finansijsko stanje mogu da popravim tako što ću vam dati jednu kartu na kojoj je 20 krugova. Svaki se može otvoriti po perforaciji ukoliko ih utisnete. Ovih 20 krugova su zapravo sve investicije koje morate da napravite u životu. Kada jednom utisnete i probijete krug, on postaje otvor i vi više ne možete da investirate u nešto drugo“, slikovito je Manger prestavio ključno pravilo poslovanja Bafet-Manger.

U čemu je tajna ovog pravila?

Sa ovakvim pravilom“, rekao je Bafet,“vrlo ćete pažljivo misliti o tome šta radite, šta ste uradili i bićete prinuđeni da kupujete sve ono o čemu ste promišljali i planirali i što zapravo predstavlja taj jedan otvor. Videćete da ćete ovako mnogo bolje poslovati“.

Tako, po ovom pravilu, imate 20 šansi u životu i moraćete da budete vrlo obazrivi i detaljni i fokusirani. Neke ideje u početku mogu da deluju velike i važne, ali vreme pokaže da to baš i nisu.

Ovo je zapravo klađenje na 20 životnih investicionih ideja. Može da se desi da dobijete takve ideje za života misleći da su ’velike’ i da će biti veoma profitabilne. Ali, Bafet na to kaže:

Tri ili pet i sedam ideja vam mogu doneti bogatstvo od ovih 20. Ali, ono što vam neće doneti bogatstvo je da svakog dana pokrećete neku novu ideju“, Bafetov je savet.

Zato je ovo pravilo vredno – tera vas da se fokusirate na ideju koju smatrate profitabilnom, da sve o tome saznate, da joj se potpuno posvetite, danima i godinama.

Drugim rečima, morate da budite izuzetni u posvećenosti jednoj ideji, a ne dobri ili prosečni u razvijanju više njih.

Pravilo koje pravi razliku

Razlika između uspešnih i veoma uspešnih je ta što ovi veoma uspešni kažu NE uglavnom svemu“, više puta je rekao Voren Bafet.

Ova karta sa ’20 rupa’ će vas naučiti da je svaki otvor (poslovna ideja) rad na jednoj dugoročnoj ideji koja će doći do velikog cilja. Pošto imate samo 20 šansi u životu, morate da budete vrlo pažljivi i mudri, disciplinovani, radni i predani da biste ostvarili ciljeve. I, što je veoma važno, neće vam odvlačiti pažnju situacije i ponude koje nisu vezane za ostvarenje ideje na kojoj radite (jedne od 20 Bafet-Mangerovih rupa).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde