Urbana legenda o razgovoru jednog milijardera i pilota

Ključne tačke
  • Razgovor između jednog biznismena milijardera i njegovog pilota ušao je u urbanu legendu.
  • Dijalog je počeo pitanjem pilota kako da odredi prioritete i postavlja ciljeve?
  • Dobio je odgovor koji se i danas naziva zlatnim ili pravilom 25/5 čija je suština da radite šta treba, a ne šta možete.

Sada je već teško ući u trag razgovoru koji se negde, jednom prilikom u prošlom veku odigrao između vremešnog biznismena i njegovog pilota. Godinama se nagađalo ko su bili akteri. Počelo je sa pretpostavkama da je to bio Voren Bafet, ali dotični gospodin je više puta izjavio da to nije bio on.

Bez obzira na imena učesnika u ovom kratkom dijalogu, sam događaj je ušao u red urabnih legendi i to veoma poučnih. Poslednjih nekoliko poslovnih godina u kojoj je apsolutni vladar digitalna komunikacija i ’multitasking’, ova legenda nazvana ’pravilo 25/5’ vratila se na poziciju najtraženijih.

Urbana legenda uči

Događaj, izmišljen ili ne, odigrao se za vreme leta pomenutog uspešnog gospodina, milijardera. Bio je to njegov privatan avion i retka prilika da sa svojim pilotom razgovora o karijeri, pa se pitanje prioriteta i ciljeva prirodno nametnulo.

Napravite listu 25 svojih ciljeva“, počeo je biznismen.

Kada to uradite, zaokružite pet koji su vam najvažniji, najveći. I, tu sad dolazi najzanimljiviji deo – ideja je da se usredsredite na postizanje tih prvih pet ciljeva i da se uopšte ne bavite preostalim, od šest do 25“, bio je kratak.

U čemu je tajna ovog pravila koje je toliko važno da mu ni pojava parne mašine niti upotreba interneta ne umanjuju vrednost?

Samodisciplina i žalost

Glavnu stvar koju je iskusni milijader želeo da otkrije svom pilotu je da mora da nauči da se usredsredi. Mora da nauči da eliminiše sve što će ga ometati da postigne glavne ciljeve.

„S druge strane, lepo bi bilo kada biste uspeli da postignete i one ciljeve od šest do 25 koje ste ocenili kao manje važne. To jesu stvari i projekti koji vas zanimaju. Oni su uzbudljivi ili obećavaju kratkoročne dobitke. Ali, oni će vas na kraju samo sprečavati da uradite ono najvažnije, ono što najviše želite.

Ovo je vežbanje samodiscipline i vežbanje emocija. Kada prepoznate da kratkoročna radost koju osetite kada radite na nečem manje važnom (ciljevi od šest do 25) nije jednaka žalosti koju ćete osetiti jer niste uspeli da se bavite onim najvrednijim, pronaći ćete svoj fokus. To je vežba za svaki dan. Samo tako ćete nad svakim danom mati kontrolu“, bilo je dodatno objašnjenje saveta iskusnog biznismena koje ćete danas u popularnoj literaturi naći kao ’’pravilo 25/5’.

Šta možete, a šta treba

Važno je da liste ciljeva koje pravite na dnevnom, mesečnom ili godišnjem nivou zaista imaju 25 stavki. Može, naravno, i manje. Ali, suština je da tu bude uglavnom sve što želite da biste upravo izdvojili bitno od nebitnog i uvideli šta je to što vas ometa, što vam odvlači pažnju ili, drugim rečima, krade vreme i energiju.

Svako nalazi više zadovoljstva i radosti kada se bavi poslovima koji donose brze rezultate, koji za kratko vreme donesu uspeh. Ali, to je zamka jer kratkoročni dobici nisu dovoljno važni.

I zato je mudar savet da se na vašoj listi ciljeva i zadataka za bilo koji period nađe sve što planirate, a ne samo najvažnije. To je jedini način da se lično uverite koji su vaši ometači u postizanju najvećih i najvažnijih ciljeva, projekata, kako god ih nazovete.

Nije ideja, pišu cenjeni savetnici i iskusni u poslu, da pravite više lista. Ideja je da se neprestano pitate:

Šta to radim što me ometa i odvlači od glavnih projekata i ideja?

Kako da to izbegnem?

Zato su ova urbana legenda i njeno pravilo zlatne. Iskustvo je pokazalo da će vas pravilo 25/5 za kratko vreme naučiti da svoju pažnju preusmerite sa onoga što možete da uradite na ono što treba.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde