Biznismeni koji su prevalili 70 godina i dalje rade punom parom

Do pre samo 50 godina bilo je gotovo nezamislivo da se na najvišim pozicijama u kompanijama nalaze poslovni ljudi u dubokoj starosti. Danas je to realno stanje na koje se više ni ne obraća posebna pažnja.

Ovakva praksa u Srbiji nije naročito prisutna. Jedan od onih koji je davno 70+, a i dalje je vrlo aktivan je osnivač Delta Holdinga Miroslav Mišković. U svetu je to ipak postalo normalno.

Vremešna poslovna gospoda, vrlo aktivna na svojim predsedničkim pozicijama, rade rame uz rame sa kolegama mlađim 40 i više godina.

Biznismeni koji su prevalili 70 godina, ali su i dalje poslovno aktivni:

  1. Voren Bafet ove godine puni 92 godine. I dalje je na čelu Berkshire Hathaway i, naravno, i dalje je najveći i najuspešniji investitor poznat svetu. Ceo život je u biznisu, od rane mladosti.
  2. Brajan Čarls Duperol ima 75 godina i celu karijeru je posvetio svetu osiguranja. Trenutno je na funkciji izvršnog direktora AIG, a nekadašnji je predsednik ove kompanije. Inače je matematičar po obrazovanju i AIG je napustio 1994. da bi se zaposlio u konkurentskoj kući ACE Limited. Pre 15 godina Duperol se zvanično penzionisao, ali ipak se vratio u biznis pre četiri godine i to u AIG, kompaniju u kojoj je počeo karijeru.
  3. Lesli Veksner je 85-godišnjak, osnivač imperije L Brands (Victoria’s Secret, Bath & Body Works)  koja je prošle godine prijavila prihod od 13 milijardi dolara.
  4. Rupert Murdok, rođeni Australijanac, ove godine puni 91 godinu i veliki je zaljubljenik u medije. Zovu ga ’medijski tajkun’. I dalje radi na poziciji predsednika FOX korporacije.
  5. Nobucugu Šimicu je Japanac, osnivač Life Corp.i već 60 godina je na vodećoj poziciji. U aprilu puni neverovatnih 96 godina, a mediji pišu da se pre šest meseci povukao sa čelne pozicije Life Corp.
  6. Frederik Smit je svetu poznat kao osnivač i predsednik kompanije FedEx. Federal Express je osnovao 1971. sa četiri miliona koje je porodično nasledio. Za kratko vreme firma je proširila poslovanje i danas se bogatstvo Smita procenjuje na preko 14 milijardi. U avgustu puni 78 godina.
  7. Martin Sorel ima 77 godina i osnivač je WPP plc jedne od najvećih svetskih advertajzing i PR agencija. U britanskom poslovnom svetu poznat je i kao najplaćeniji direktor.
  8. Li Ka šing je poznat hongkonški magnat koji se celu karijeru bavio i transportom i nekretninama i finansijskim uslugama i energijom. Vlasnik je ugledne kompanije Cheung Kong Holdings. Prema Forbes-u Li Ka šing je najbogatiji čovek Hongkonga (35 milijardi), ali je verovatno najbogatiji i po poslovnom iskustvu jer ove godine puni 94 godine.
  9. Majkl Blumberg je takođe aktivan biznismen na listi najvećih i to sa svojih 80 godina. Deveti je najbogatiji Amerikanac. Osnivač je kompanije Bloomberg LP koja je veoma uspešna u tehnološkom svetu. Paralelno kompanija je razvijala i sporedne aktivnosti i proizvode (Bloomberg News, Bloomberg Message…). Blumberg je poznat i kao jedan od gradonačelnika Njujorka.
  10. Alan Miler je osnivač Universal Health Service i danas je sa 85 godina na čelu ove kompanije i njen je izvršni direktor. Prošle godine prihodovali su 11,5 milijardi dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde