Dun & Bradstreet: Samo 5% srpskih preduzeća spada u najbolje

Foto: Envato Elements / FoToArtist_1

Ove godine u bonitetno izvrsne kompanije u Srbiji spada samo 5,1% od svih poslovnih subjekata, objavila je kompanija Dun & Bradstreet, vodeći svetski ponuđač poslovnih podataka i analitike.

Prema njihovim podacima, skoro polovina njih se nalazi u okrugu Grad Beograd, a unutar pojedinačnog regiona je najviše „izvrsnih” u Severno-bačkom okrugu.

Najviše sertifikovanih se bavi delatnošću G: Trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala, a po broju izvrsnih uzimajući u obzir veličinu poslovnog subjekta izdvajaju se mikrojedinice.

Po analizi Dun & Bradstreet iz juna 2023, natprosečni kvalitet poslovanja ostvaruje samo 5,1% srpskih kompanija, tj. 29.045 kompanija od 571.057 registrovanih ili 0,3 više nego prošle godine. U klasu najviše bonitetne izvrsnosti, u kompanije koje dostižu standarde bonitetne izvrsnosti tri godine zaredom, spada 2,5% kompanija. Srebrnu izvrsnost tako ostvaruje 1,7% kompanija, Zlatnu izvrsnost 0,2% i Platinastu izvrsnost 0,6%. Inače, u najvišu klasu (AAA) se 2023. godine svrstalo 0,3% kompanija, u višu klasu (AA) 0,7% i visoku klasu (A) 1,6%.

Beograd prednjači

Broj od 71% „izvrsnih” kompanija ima do jednog miliona prihoda, 21% između 1 i 5,9 miliona, a samo oko 1% kompanija prelazi 36,5 miliona prihoda. Te kompanije uglavnom postižu standarde Platinaste izvrsnosti, dok se većina kompanija s manje od milion prihoda svrstava u klasu Srebrne izvrsnosti.

Najveći broj bonitetno izvrsnih kompanija, skoro polovina, dolazi iz okruga Grad Beograd (11.416 odn. 39,3% svih kompanija), a po udelu unutar pojedinačnog regiona najviše „izvrsnih” ima u Severno-bačkom okrugu (7,76%). Slede Moravički (7,29%) i Severno-banatski (7,14%), zatim Sremski (6,80%) i Zlatiborski (6,46%). Uzimajući u obzir standardnu klasifikaciju delatnosti, najviše kompanija koje ostvaruju bonitetnu izvrsnost dolazi iz grane G: Trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala (9375 odnosno 32,3% svih kompanija), C: Prerađivačka industrija (5587, 19,2 %) i M: Stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (4653, 16,0%). Unutar pojedinačne grane, najveći procenat „izvrsnih” je u B: Rudarstvo (13,3% svih kompanija u grani).

Samo četvrtina izuzetno otpornih bonitetnih kompanija

Samo četvrtina (27%) onih koji odlučuju svoje kompanije u turbulentnim vremenima ocenjuju kao „izuzetno otporne”, a 62% smatra da su na krizne uslove samo delimično otporni, konstatuju u Dun & Bradstreet. Zbog činjenice da je kraj ekonomske nesigurnosti danas još nemoguće prognozirati, većina kompanija bi morala da prilikom suočavanja s kriznim uslovima podigne svoju poslovnu otpornost na najviši mogući nivo. Kompanije na danas prisutne rizike zapravo nemaju direktan uticaj, zbog čega je još više neophodno da se prilikom donošenja odluka oslone na kvalitetne podatke i analize, a svoj položaj na tržištu utvrde i sertifikatom bonitetne izvrsnosti, navodi se u analizi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde