Indijski gigant troši milijardu dolara da obuči zaposlene za veštačku inteligenciju

Foto: Envato Elements / MargJohnsonVA

Wipro, jedan od vodećih indijskih dobavljača softverskih usluga, želi da svi zaposleni znaju kako da koriste veštačku inteligenciju.

IT gigant je u sredu najavio da će potrošiti milijardu dolara na poboljšanje svojih sposobnosti u vezi veštačke inteligencije u naredne tri godine. To uključuje i obuku celokupnog osoblja od 250.000 ljudi u 66 zemalja u tehnologiji koja se brzo razvija.

Wipro je saop[tio da planira da organizuje radionice „o osnovama veštačke inteligencije i odgovornom korišćenju veštačke inteligencije tokom narednih 12 meseci i da će nastaviti da pruža prilagođeniju, stalnu obuku za zaposlene u ulogama specijalizovanim za veštačku inteligenciju“.

Wipro je jedna od najvećih indijskih outsourcing kompanija, specijalizovana za IT i konsultantske usluge. Njihov potez dolazi pošto generativna AI, tehnologija koja podržava popularne platforme kao što je ChatGPT, osvaja svet.

Sa pojavom generativne veštačke inteligencije, očekujemo fundamentalni pomak napred, za sve industrije“, rekao je izvršni direktor Wipro-a Tijeri Delaporte.

Kompanija je dodala da pokreće međusobno povezani softverski sistem za integraciju veštačke inteligencije u svaku platformu i alat koji se interno koristi i nudi klijentima, jer kapitalizuje svoje postojeće napore u prostoru koji je započeo pre otprilike deceniju.

Sve bizarnije

Kompanije sve više koriste veštačku inteligenciju da bi ojačali ili zamenili zadatke koje obično obavljaju ljudi. Tako se i u Indiji pojavljuju bizarni slučajevi.

Izvršni direktor jednog indijskog startapa otpustio je 90% svog osoblja za podršku nakon što je firma napravila chatbot na bazi veštačke inteligencije za koji kaže da može da obradi upite kupaca mnogo brže od njegovih zaposlenih.

Samit Šah, osnivač i izvršni direktor kompanije Dukaan, kompanije za e-trgovinu sa sedištem u Bangaloru, napisao je na Twitteru u ponedeljak da bi chatbot — koji je napravio jedan od naučnika u kompaniji za dva dana — mogao da odgovori na početne upite kupaca trenutno, dok njegovo osoblje prve odgovore šalje u proseku nakon 1 minuta i 44 sekunde.

Prosečno vreme potrebno za rešavanje problema korisnika takođe je opalo za skoro 98% kada su stupili u interakciju sa chatbotom, napisao je Šah na Twitteru.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde