Hiljade pisaca traži novac od Microsoft-a, Mete, Google-a

Foto: Envato Elements / AboutImages

Hiljade pisaca traži novac od Microsoft-a, Mete, Google-a

Više od 8.000 pisaca potpisalo je pismo tražeći od čelnika kompanija uključujući Microsoft, Meta i Alfabet (vlasnik Google-a) da ne koriste njihov rad za obuku AI sistema bez dozvole ili nadoknade.

U pismu, koje su potpisali istaknuti pisci, uključujući Džejmsa Patersona, Margaret Etvud i Džonatana Franzena, kaže se da sistemi veštačke inteligencije „imitiraju naš jezik, priče, stil i ideje“. Pismo je objavilo Udruženje pisaca, profesionalna organizacija pisaca.

„Milioni knjiga, članaka, eseja i poezije zaštićenih autorskim pravima daju ’hranu‘ za AI sisteme, beskrajne obroke za koje nema računa“, navodi se u pismu. „Trošite milijarde dolara na razvoj AI tehnologije. Pošteno je da nam date nadoknadu za korišćenje naših spisa, bez kojih bi veštačka inteligencija bila banalna i krajnje ograničena.”

Pismo je upućeno izvršnim direktorima OpenAI, IBM-a, Stability AI i nekoliko tehnoloških kompanija, koje pokreću AI modele i chat botove kao što su Bard, ChatGPT i Llama, prenosi Wall Street Journal.

Ugrožava profesiju

Proizvodi veštačke inteligencije kao što su OpenAI ChatGPT i Gugl Bard delimično su obučeni za ogromne skupove podataka teksta sa interneta, ali je često nepoznato da li su i u kom stepenu kompanije obezbedile dozvolu da koriste različite skupove podataka. Neke tehnološke kompanije kažu da je prikupljanje informacija sa interneta poštena upotreba.

U pismu Udruženja pisaca navodi se da su mnoge knjige koje su korišćene za obuku sistema veštačke inteligencije izvučene sa „ozloglašenih veb lokacija za pirateriju“.

Udruženje je saopštilo da su pisci zabeležili pad prihoda od 40 odsto u poslednjoj deceniji. Prosečni prihod za pisce sa punim radnim vremenom u 2022. iznosio je 22.330 dolara, prema istraživanju koje je sprovela organizacija. U pismu se navodi da veštačka inteligencija dodatno ugrožava profesiju zasićenjem tržišta sadržajem generisanim veštačkom inteligencijom.

Iz pomenutih kompanija za sada nema komentara na pismo iz Udruženja, navodi Wall Street Journal.

Tehnološki rukovodioci i istraživači, uključujući direktora Tesle Ilona Maska, pozvali su na pauzu u korišćenju nekih novih AI alata kako bi se postavili bezbednosni standardi i bolje razumeli i ublažili rizici povezani sa veštačkom inteligencijom. Federalna trgovinska komisija takođe istražuje da li je OpenAI-jev ChatGPT naneo štetu ljudima deljenjem lažnih informacija o njima, koja predstavlja znak da će uloga vlade u kontroli tehnologije u budućnosti biti veća.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde