Najveća imena u tehnološkom sektoru pozivaju na pauzu u istraživanju AI

Foto: Envato Elements / melis82

Neka od najvećih imena u tehnološkom sektoru pozvali su laboratorije za veštačku inteligenciju da naprave pauzu u istraživanjima na najmanje šest meseci. Razlog, kako navode, su „duboki rizici za društvo i čovečanstvo“.

Ilon Mask je bio među desetinama tehnoloških lidera, profesora i istraživača koji su potpisali pismo, koje je objavio Institut “Future of Life”, neprofitna organizacija koju podržava Mask.

Pismo dolazi samo dve nedelje nakon što je OpenAI najavio GPT-4, još moćniju verziju tehnologije koja podržava virusni AI chatbot alat, ChatGPT. U ranim testovima i demonstraciji kompanije, prikazana je tehnologija za izradu tužbi, polaganje standardizovanih ispita i pravljenje veb stranice koja radi od ručno nacrtane skice.

U pismu se navodi da bi pauza trebalo da se primeni na sisteme veštačke inteligencije „moćnije od GPT-4“. Takođe je rečeno da nezavisni stručnjaci treba da iskoriste predloženu pauzu da zajednički razviju i implementiraju skup zajedničkih protokola za AI alate koji su bezbedni „van razumne sumnje“.

„Napredna veštačka inteligencija mogla bi da donese duboku promenu života na Zemlji i trebalo bi da se planira i da se njime upravlja sa srazmernom pažnjom i resursima“, navodi se u pismu. „Nažalost, ovaj nivo planiranja i upravljanja se ne dešava, iako smo poslednjih meseci videli da su laboratorije veštačke inteligencije van kontrole. One žele da razviju i primene sve moćnije digitalne umove koje niko – čak ni njihovi kreatori – ne mogu da razumeju , predvide ili pouzdano kontrolišu.”

Ako se pauza uskoro ne uspostavi, u pismu se navodi da vlade treba da se umešaju i uvedu moratorijum.

Stručnjaci za veštačku inteligenciju su sve zabrinutiji zbog potencijala AI alata za pristrasne odgovore, mogućnosti širenja dezinformacija i uticaja na privatnost potrošača, navodi CNN. Ovi alati su takođe pokrenuli pitanja o tome kako veštačka inteligencija može da promeni profesije, omogući studentima da varaju i promeni naš odnos sa tehnologijom.

Pismo nagoveštava širu nelagodnost unutar i van industrije sa brzim tempom napretka u AI.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde