Disney otpušta, ali je interesantno koju diviziju gasi

Foto: Envato Elements / IrynaKhabliuk

Ključne tačke
  • Mala divizija unutar kompanije, koja je  razvijala strategije metaverzuma, biće ugašena kao deo šireg restrukturiranja.
  • Bivši izvršni direktor kompanije, Bob Čapek, angažovao je Vajta u februaru 2022. godine, rekavši zaposlenima u internom memorandumu u to vreme da je cilj „stvoriti potpuno novu paradigmu za to kako publika doživljava naše priče i angažuje se sa njima“.
  • Nije Disney jedini koji ima problem sa metaverzumom. Spor rast popularnosti metaverzuma je frustrirao tehnološke kompanije koje su se kladile na nove formate zabave.

Kompanija Walt Disney najavila je otpuštanje oko 7.000 zaposlenih, ali i gašenje jedne od ranije perspektivnih jedinica.

Mala divizija unutar kompanije, koja je  razvijala strategije metaverzuma, biće ugašena kao deo šireg restrukturiranja.

Odeljenje je imalo zadatak da pronađe načine da ispriča interaktivne priče u novim tehnološkim formatima koristeći obimnu biblioteku intelektualne svojine kompanije Disney, piše Wall Street Journal.

Svi od oko 50 članova tima ostali su bez posla, a jedini koji ostaje u kompaniji je prvi čovek tima Majk Vajt. Nejasno je kakva će biti njegova nova uloga, piše list.

Planovi nedorečeni

Bivši izvršni direktor kompanije, Bob Čapek, angažovao je Vajta u februaru 2022. godine, rekavši zaposlenima u internom memorandumu u to vreme da je cilj „stvoriti potpuno novu paradigmu za to kako publika doživljava naše priče i angažuje se sa njima“. Čapek, koga je u novembru na mestu izvršnog direktora nasledio Robert Iger, opisao je metaverzum kao „sledeću fazu pripovedanja“.

Godinu dana nakon što je divizija stvorena, planovi su ostali nedorečeni. To se desilo bez obzira što je kompanija nagovestila da bi nova tehnologija mogla imati primenu u fantasy sportovima, atrakcijama u tematskim parkovima i drugim iskustvima potrošača.

Vajt je takođe bio uključen u pokušaje da se prošle godine osmisli inicijativa za članstvo koja je na neki način ličila na Prime program Amazona, koji bi integrisao podatke o klijentima na više Disney platformi. I od toga se odustalo.

Razlog ovih odluka, navodi list, je i pritisak investitora da smanji broj poslova koji nisu bitni za kompaniju.

I Meta ima problem, ali očekivane

Nije Disney jedini koji ima problem sa metaverzumom. Spor rast popularnosti metaverzuma je frustrirao tehnološke kompanije koje su se kladile na nove formate zabave. Meta Platforms, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, prebacio je milijarde resursa u metaverzum. Ali se samo suočio sa niskom potražnjom i konfuzijom među korisnicima o tome kako da koriste tehnologiju.

Portparol kompanije Meta je rekao da su napori kompanije u vezi sa metaverzom uvek bili zamišljeni da budu višegodišnji projekat. Rekao je da je lako biti cinik u vezi sa metaverzom, ali da kompanija i dalje veruje da je to budućnost računarstva.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde