Hrvatska do 2035. ulaže skoro 3 mlrd evra u ovaj projekat

Posle završetka izgradnje Pelješkog mosta, koji je koštao oko pola milijarde evra, Hrvatska najavljuje novo ulaganje. Gotovo šest puta veće.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, na naslovnoj strani ljubljanskog dnevnog lista Delo, pojavio se tekst “S novom željeznicom konkurisaće Kopru”, a koji govori o projektu obnove železničke pruge i izgradnje dodatnog koloseka od Zagreba do Rijeke.

Kako se navodi u tekstu, Hrvatska će do 2035. godine u infrastrukturu železnice ukupno da uloži 2,8 milijarde evra.

Opisuje se svaka faza projekta koja “na izuzetno zahtevnom terenu dugom 120 kilometara do mora” uključuje izgradnju 21 mosta i 19 tunela. HŽ Infrastruktura očekuje da će se za projekt povući 85% nepovratnih sredstava iz EU fondova.

Za Delo su iz HŽ Infrastrukture potvrdili kako se ove jeseni kreće u realizaciju projekta koji predviđa temeljnu rekonstrukciju postojeće pruge te postavljanje i drugog koloseka od Hrvatskog Leskovca do riječkog pristaništa, a za što će se povući EU sredstva iz operativnog programa kohezije i konkurentnosti. Iz HŽ Infrastrukture slovenačkom su mediju potvrdili i kako su u pripremi idejna rešenja i stručni temelji za deonice Karlovac – Oštarija i Oštarija – Škrljevo.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde