Španci hoće železničku liniju Pariz-London

Foto: Envato Elements / Chalabala

Španska železnička kompanija Evolyn objavila je planove da pokrene uslugu brzih vozova od Pariza do Londona kao konkurenciju Eurostar-u.

Kao objašnjenje za ovu odluku rekli su da je ta ruta „strateška” i da je za njom velika potražnja. Kako su rekli za Railway Gazette International  uslugu nameravaju da pokrenu 2025. godine, a u tome će im pomoći kupovina 12 brzih vozova od francuskog proizvođača Alstom.

Evolyn planira ovu liniju već tri godine, a vrednost ulaganja dostiže milijardu funti.

Evolyn vodi porodica Kosmen iz Španije, koja ulaže u autobusku i železničku kompaniju Mobico – ranije poznatu kao National Express – i koju podržavaju neimenovani britanski i francuski „finansijski partneri“.

Eurostar International Limited (EIL), jedini putnički operater, ranije poznat kao Eurostar, bio je u vlasništvu tri odvojene kompanije u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Belgiji. Britanska vlada je 2014. godine prodala svoj udeo u EIL-u za nešto više od 757 miliona funti investicionim kompanijama, jednoj u Kanadi, a drugoj u SAD.

Cilj Eurostara, koji se od tada spojio sa operaterom brzih vozova Thalis, je da do 2030. preveze 30 miliona putnika godišnje, u odnosu na ukupno 18,9 miliona na uslugama Eurostara i Thalisa u 2019.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde