Hrvatsku trese prva kriptoprevara. Nestalo 70 miliona evra

Foto: Envato Elements / ORION_production

Vlasnik firme BitLucky, Luka Burazer, kako pišu hrvatski mediji, prevario je oko 800 ljudi za otprilike 70 miliona evra.

Burazer je otvorio firmu za ulaganje u kriptovalute, a privukao je pojedince obećanjima o visokim povratima. Čak i više od 100 odsto godišnje.

To je trajalo nekoliko godina, ali se onda srušilo kriptotržište, kao i taj “poslovni model”.

Firma je osnovana 2018., a poslovni uzlet doživela je tek porastom vrednosti Bitcoin-a koji je u tri godine s oko četiri hiljade dolara uzleteo na gotovo 70 hiljada.

‘Prošle godine sam preko BitLucky-ija dobio isplatu od 50.000 evra te sam nastavio da ulažem novac, ali sada ne mogu do svog uloga, vlasnik se ne javlja, a do preostalih 120.000 evra, koje sam naknadno uložio, ne mogu doći niti znam što da radim’, rekao je jedan ulagač iz Rijeke za tportal.

Ne zna se ni gde je Burazer, a ne zna se ni gde je nestalo 70 miliona evra.

Ono što se naglašava u medijima je dobra vest da se serveri firme nalaze u Sjedinjenim Državama s kojima je Hrvatska potpisala memorandum o suzbijanju kibernetičkog kriminala.

Hrvatska Agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) izdala je saopštenje u kojem ističe da društvo BitLucky nije bilo registrovano za ulaganje u kriptoimovinu.

Boris Vujčić, hrvatski guverner, rekao je da tržište kriptovaluta nije regulisano i da treba “biti vrlo oprezan ako se izlaže tom tržištu”.

“Mi smo vrlo jasno rekli ako idete na to tržište budite spremni da idete s iznosom kojeg možda i izgubite”, smatra Vujčić.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde