U srcu Silicijumske doline niče istraživački centar vredan 4 mlrd dolara

Foto: Envato Elements / chormail

Američki proizvođač alata za poluprovodnike Applied Materials Inc saopštio je da planira da potroši do 4 milijarde dolara na istraživački centar u srcu Silicijumske doline kako bi se ubrzao napredak u proizvodnji poluprovodnika.

Centar, koji će biti smešten u Sanivejlu u Kaliforniji, počeće da radi 2026. godine i otvoriće do 2.000 inženjerskih radnih mesta, saopštio je Applied, koji je najveći svetski proizvođač alata koji se koriste u proizvodnji čipova, prenosi Reuters.

Objekat će ‘biti dom’ za istraživački rad u vrednosti od oko 25 milijardi dolara tokom svoje prve decenije, okupljajući osoblje sa istraživačkih univerziteta i velikih proizvođača čipova kao što su Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing i Samsung Electronics, između ostalih.

Ovo saopštenje dolazi u trenutku kada SAD pokušavaju da vrate naprednu proizvodnju poluprovodnika. Mera koju su doneli prošle godine pod nazivom Chips and Science Act prouzrokovala je da se za 53 milijarde dolara koliko je u fondu, prijavi veliki broj kompanija. Izmešu ostalog i Applied Materials.

Applied Materials je saopštio da će novi objekat, nazvan Centar za inovacije i komercijalizaciju opreme i procesa (EPIC), biti veličine tri terena za američki fudbal. Applied je rekao da će ulagati u njega tokom sedam godina, a obim ulaganja i brzine radova biće vezan za vladine podsticaje.

Uzimanje ideja sa istraživačkih univerziteta i njihovo pretvaranje u alate koji se koriste u fabrikama može potrajati mnogo godina, rekli su rukovodioci Applied-a. Stavljanjem univerziteta i proizvođača čipova pod jedan krov sa Applied-om, kompanija se nada da će smanjiti to vreme za skoro trećinu tako što će tri grupe paralelno obavljati deo svog posla.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde