Zaječarci će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija

Foto: Miroslava Simić Kocić

Učenička kompanija „ZaČili” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak. Ovi učenici u okviru svoje kompanije proizvode ekološki čisto i organsko sredstvo za zaštitu biljaka. Oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Istanbulu.  

Ozbiljno smo radili i apsolutno se posvetili ovom projektu. Zahvaljujemo mentoru Borku Beninu koji je bio uvek tu za nas, a posebno našem profesoru Mladenu Šljivoviću koji je verovao i bodrio nas, od početka do samog kraja. Presrećni smo! Spremamo se za Istanbul i jedva čekamo da u ovakvom takmičenju učestvujemo ponovo“, izjavili su Jovan, Anđela, Marija, Mia i Pavle – članovi pobedničke kompanije.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Bio Farm” iz Srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu sa prihranom za domaće životinje na prirodnoj bazi, dok je treće mesto pripalo učenicima iz Srednje škole u Lapovu koji su u okviru svoje kompanije „MedyCandy” proizveli narukvicu koja sadrži bombone od meda, maline i agar agara i predstavlja prvu pomoć dijabetičarima u slučaju životne ugroženosti. Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „PhytoHelp“ koji pohađaju Medicinsku školu “Draginja Nikšić” u Sremskoj Mitrovici a osmislili su aplikaciju koja omogućava brz pristup informacijama o fitopreparatima.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Beo, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Zaječarci će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

U radu ih usmeravaju nastavnici i poslovni mentori koji učenicima pomažu da naprave prve preduzetničke korake deleći svoje znanje, iskustvo i savete. Ove godine, u programu mentorstva učeničkih kompanija učestvovali su zaposleni iz A1, Banca Intesa, Generali osiguranje, Mastercard, NCR OTP banka, Telekom Srbija i Wiener Stadtische osiguranja.

U okviru ceremonije dodeljene su i nagrade za poseban doprinos razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji, i to Najboljem nastavniku (Marina PribišTehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn”, Novi Sad), Najboljem poslovnom volonteru (Branislav Jovanović) i Najboljem poslovnom partneru (Nordeus fondacija).

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, NCR fondacije i Ministarstva prosvete.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 18 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde