Ima stvari koje mejnstrim mediji nisu preneli iz intervjua Maska za BBC

Foto: Youtube screenshot / BBC

Ključne tačke
  • Običan konzument medija u svetu, ali i u Srbiji, iz intervjua milijardera Ilona Maska za BBC mogao je saznati samo određene stvari, uglavnom vezane za poslovanje Twittera.
  • Ali za neke koji su hteli da pogledaju ceo intervju došlo je do problema. Ceo intervju, za sada, može da se čuje samo u audio izdanju na Twitter-u i to vrlo lošeg kvaliteta. Ali bar je imalo šta da se čuje.
  • Valjda u nameri da za to ‘kazni’ vlasnika Twitter-a, Klejton se zapetljao u ocenama, pretpostavkama, koje je Mask dobro iskoristio da priču prebaci na britanski javni servis.

Običan konzument medija u svetu, ali i u Srbiji, iz intervjua milijardera Ilona Maska za BBC, mogao je da sazna sledeće:

  • „Primoran sam da kupim Twitter, i sve je to bilo prilično bolno.“
  • Twitter-u je po dolasku Maska ostalo je još četiri meseca života i otpuštanja su bila neminovna
  • „Spavao sam u centrali Twittera na sedmom spratu“
  • „Ako se neko pojavi ko hoće da kupi Twitter, prodaću ga“
  • „Da, moj pas je izvršni direktor Twitter-a“

Ali za neke koji su hteli da pogledaju ceo intervju došlo je do problema. Ceo intervju, za sada, može da se čuje samo u audio izdanju na Twitter-u i to vrlo lošeg kvaliteta. Ali bar je imalo šta da se čuje.

3 miliona slušalaca na Twitter-u

Pozadina i povod za ovaj, kako sam BBC kaže, iznenadan intervju, je potez kompanije koji je naljutio javni britanski servis. Određena im je oznaka da ih plaća vlada.

Novinaru Džejmsu Klejtonu ukazala se prilika da ‘ispita’ kontroverznog milijardera. Pitanje oznake razrešeno je odmah, i Mask je obećao da će ona biti promenjena. Međutim, valjda u nameri da za to ‘kazni’ vlasnika Twitter-a, Klejton se zapetljao u ocenama, pretpostavkama, koje je Mask dobro iskoristio da priču prebaci na britanski javni servis. A to je čulo gotovo tri miliona slušalaca Twitter Spaces gde je milijarder uživo (iskusno) prenosio razgovor sa novinarom.

Ko odlučuje šta je informacija a šta dezinformacija? BBC?

Na primer. Vodila se priča o govoru mržnje koji se prema konstataciji novinara povećao od kada je Mask preuzeo društvenu mrežu. Na stalno insistiranje Maska da mu novinar da jedan primer govora mržnje, od Klejtona smo dobili niz odgovora: “to kažu moju ljudi”, “to kažu neka istraživanja”, “pa, znate ja ne koristim Twitter već nekoliko nedelja”…

Znači vi ne koristite Twitter, čuli ste od drugih nešto, ne možete da mi date jedan primer govora mržnje koji ste videli, a konstatujete da je on u porastu? To je apsurdno”, rekao mu je Mask.

Govorili se i o dezinformacijama. Ukazivanje novinara na to da je Twitter sklonio ‘disklejmer’ o Covidu, i pitanje zašto je to uradio, Mask je odgovorio da Covid više nije tema. Pa nastavio:

“Zašto BBC, na primer, ne izveštava o maskama ili nuspojavama kod onih koji su primili vakcinu? Zašto BBC ne priča o tome kako je promenio uređivačku politiku pod pritiskom britanske vlade?”

Novinar: Ali nije tema BBC.

Mask: To ste vi mislili da nije tema. (smeh)

“I šta su uopšte dezinformacije? Ko je sudija šta je informacija, a šta dezinformacija?….Da li je to BBC?”, zaključio je Mask.

Zanimljivo je da je novinar Klejton svaki put kada se našao u ćorsokaku menjao temu u stilu Monti Pajtonovskog “and now something completely different”. Baš zbog toga, ovaj intervju na mrežama zovu jedan od najvećih promašaja u istoriji BBC-ija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde