Indija sa četiri evropske zemlje potpisala ugovor vredan 100 mlrd dolara

Foto: Envato Elements / oneinchpunchphotos

Indija je potpisala sporazum o slobodnoj trgovini (FTA) sa grupom od četiri evropske zemlje koje nisu članice Evropske unije.

Sporazum sa Evropskom asocijacijom za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj pripadaju Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn, predviđa ulaganja u Indiju od 100 milijardi dolara.

„Ovaj značajan pakt naglašava našu posvećenost jačanju ekonomskog napretka i stvaranju mogućnosti za našu omladinu“, rekao je premijer Indije Narendra Modi u saopštenju.

„Vremena koja su pred nama doneće više prosperiteta i zajedničkog rasta dok jačamo naše veze sa zemljama EFTA“, dodao je on.

Sporazum dolazi nakon skoro 16 godina pregovora. Prema ovom sporazumu, Indija će ukinuti većinu uvoznih carina na industrijsku robu iz četiri zemlje u zamenu za investicije tokom 15 godina.

Očekuje se da će investicije biti izvršene u nizu industrija, uključujući farmaceutske proizvode, mašine i proizvodnju.

„Sporazum poboljšava pristup tržištu i pojednostavljuje carinske procedure, što olakšava indijskim i EFTA preduzećima da prošire svoje poslovanje na odgovarajućim tržištima“, navodi se u saopštenju EFTA.

Indija i četiri zemlje EFTA sada moraju da ratifikuju sporazum pre nego što on stupi na snagu, a Švajcarska planira da to učini do sledeće godine.

Indija je u poslednje dve godine potpisala trgovinske sporazume sa Australijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde