Posle fudbala, golfa i Formule 1, Saudijci sada ulažu u snuker

Foto: Bonitet.com / Midjourney

Jedan frejm pre kraja meča u salu ulaze predstavnici kraljevske porodice. Tišina, poneki aplauz, igrači u čudu gledaju šta se dešava, ‘kraljevi’ zauzimaju svoja mesta.

Frejm se završava, imamo pobednika, predstavnici kraljevske porodice ustaju, publika tapše pobedniku, ovi to ne rade već napuštaju salu. Ostaje jedan da uruči pehar pobedniku.

Tako je izgledala završnica masters turnira u snukeru, prvom takvom u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije. Pobednik je bio Roni O’Saliven koji je otišao kući sa čekom na 250.000 funti.

Najveći svih vremena je bio toliko zbunjen da je ovog puta prekršio svoje pravilo i rukovao se sa članom kraljevske porodice (Roni od korone svakome ‘poklanja’ tzv “fist-bump” pesnicu, a ne ruku).

Već smo pisali o ‘sportwashingu’ koji se poslednjih godina dešava u ovoj zemlji na Arabijskom poluostrvu. Posle ogromnih ulaganja u sportove sa velikim marketinškim potencijalom, poput fudbala, golfa, boksa i Formule 1, izgleda da je bogatim šeicima ostala ‘neka sića’ za manje sportove.

Mnogo novca u malom sportu

Turnir u Rijadu bio je uvertira za ono što tek sledi. Kako je saopšteno, u avgustu će tamo biti odigran Saudi Snooker Masters ponudiće nagradni fond od 2 miliona funti i postati „četvrti glavni“ turnir u ovom sportu. Nešto kao grend slam turniri u tenisu.

Ova dva miliona funti je ogromna cifra za sport kao što je snuker. Jedini izdašniji turnir je Svetsko prvenstvo koje se održava u aprilu sa nešto preko ove sume (2,8 miliona funti). Ronijevih 250.000 funti u Rijadu je praktično nagrada koju će dobiti svetski prvak ove godine.

Ugovor Saudijaca i svetske snuker organizacije potpisan je na 10 godina.

Pored Mastersa u Saudijskoj Arabiji će ove godine biti održano i svetsko prvenstvo u bilijaru u gradu Džedi u junu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde