Bez adekvatno struktuiranih podataka ne mogu se primenjivati rešenja koja su zasnovana na AI

Foto: Goran Zlatković

Pjotr Jelenski, predsednik Upravnog odbora ASEE Grupe učestvovao je na panelu `Finansijska industrija: Transformacija kao prilika’ na Kopaonik biznis forumu, na kom su najznačajniji predstavnici domaćeg finansijskog i IT sektora izneli svoje stavove vezano za uticaj tehnologije na budućnost bankarstva.

Jelenski je ovim povodom naglasio da je preduslov za primenu sve prisutnijih rešenja veštačke inteligencije postojanje odgovarajućih baza podataka.

“Kompanije koje žele da implementiraju alate i sisteme zasnovane na veštačkoj inteligenciji moraju imati u vidu da ovi softveri zahtevaju kvalitetne i organizovane podatke koji se mogu koristiti za dalju obradu. Bez adekvatno struktuiranih podataka ne mogu se primenjivati rešenja koja su zasnovana na veštačkoj inteligenciji. Takođe, kompanije moraju znati da je upravljanje podacima veoma zahtevno i obično u inicijalnoj fazi podrazumeva čak 80% celokupnog procesa.”

Kada je u pitanju investiranje u inovativne tehnologije, Jelenski je savetovao manjim firmama da prate trendove, ali i da imaju praktičan pristup i biraju proverene tehnologije koje su se pokazale korisnim i funkcionalnim u većim kompanijama.

Takođe je istakao važnost balansiranja između sopstvenog investiranja u tehnologiju i korišćenja eksternih resursa, kao i potrebu za izborom pravih tehnoloških rešenja. Govoreći o razvojnom centru ASEE Grupe u Beogradu, Jelenski je naveo da je jedan od najuspešnijih u razvoju naprednih rešenja koja integrišu veštačku inteligenciju na nivou cele grupacije.

“Trenutno je oko 50 stručnjaka u Srbiji angažovano na kreiranju inovativnih modela upravljanja podacima za različite industrije kao što su bankarstvo, osiguranje, telekomunikacije, trgovina i platna industrija.”

Prvi čovek ASEE Grupe je ovom prilikom upozorio da veštačka inteligencija, kao i svaka druga tehnologija, može biti mač sa dve oštrice i izrazio stav da je neophodno odgovorno pristupiti razvoju alata koji sadrže AI.

ASEE Grupa je vodeća softverska kompanija koja predvodi globalni tehnološki razvoj brojnih sektora, od kojih su najznačajniji bankarstvo, osiguranje, telekomunikacije, trgovina, zdravstvo i javna uprava. Svojim inovativnim pristupom, kompanija decenijama postavlja standarde digitalne transformacije i beleži kontinuiran rast. Grupacija trenutno posluje u više od 23 zemlje i broji oko 4000 zaposlenih.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. Posle početnog hajpa pa i panike oko Ai, malo s etvari stišavaju. Ljudi su se počeli bojati za svoja radna mesta, pročitao sam tekst na sajtu solis nekretnine da se plaše čak i agenti za nekretnine zato što će čet botovi da posreduju između kupaca i prodavaca stanova. Prerano je za takve strahove. Neke stvari će algoritmi AI preuzeti ali kompletne poslove i industrijeske grane nisu u opasnosti. Nisu u opasnosti zato što sve Ai alatke rade na bazi psotojećih podataka i treniraju na njima. Što znači da je priustvo čoveka još uvek neophodno. Opasnost je na drugom mestu- da pogrešno obrade informacije i da isporuče pogrešne odgovore (namerno ili nenamerno, nije važno) koje će biti baza za loše odluke zato što im se slepo veruje. Ne treba slepo verovati sve što kaže veštačka inteligencija, barem ne na ovom nivou. njihovog razvoja.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde