Intesa „merka“ male banke u Švajcarskoj

Intesa Sanpaolo mogla bi da razmotri dodatne akvizicije malih privatnih banaka u Švajcarskoj, izjavio je izvršni direktor italijanske banke Karlo Mesina, otklonivši ipak mogućnost značajnog širenja u inostranstvu u idućim godinama.

Intesa bi u februaru iduće godine trebala da predstavi novi poslovni plan nakon što je u 2020. kupila srednje veliku italijansku banku UBI i time stekla kontrolu nad više od petine tržišta u matičnoj Italiji, navodi Reuters.

Mesina je za Bloomberg TV izjavio kako bi Intesi bilo lako da poveća dobit još jednom domaćom akvizicijom, ali da je njen tržišni udeo takav da joj ne dopušta dalje širenje.

Prilike za akvizicije u inostranstvu retko se pak ukazuju jer je poslovanje s građanima zbog digitalizacije bankarskih usluga postalo nepotrebno osim ako se ogranci ne koriste za prodaju proizvoda u segmentu osiguranja i za upravljanje bogatstvom, dodao je čelnik Intese.

„Teoretski bi, dakle, banci bile zanimljive ciljane kompanije u segmentu privatnog bankarstva i upravljanja imovinom (izvan Italije), ali cene tih meta toliko su visoke da zasad onemogućuju stvaranje vrednosti za deoničare“, rekao je Mesina.

Prostor za akvizicije vidi ipak u Švajcarskoj, gde je Intesin ogranak za privatno bankarstvo Fideuram prošle godine kupio privatnu banku REYL &Cie nakon preuzimanja Banque Morvala 2017. godine.

Švajcarska je zemlja u kojoj planiramo da rastemo kroz selektivne akvizicije malih meta. To će biti ekvivalentno zapošljavanju privatnih bankara, dakle, malo i selektivno„, poručio je Mesina.

Poslovni model usmeren upravljanju bogatstvom i osiguranju omogućio je Intesi da s negativnim kamatnim stopama nosi bolje od mnogih konkurenata, primećuje Reuters.

Intesa je takođe u dobrom položaju da iskoristi oporavak kamatnih stopa i njen neto kamatni prihod porašće za 1,2 milijarde evra ako Euribor poraste s minus 0,5 odsto na nulu, dodao je Mesina.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde