Iskopavanje dijamanata u Bocvani postaje podzemna operacija

Foto: Envato Elements / LightFieldStudios

Bocvana i globalni gigant na tržištu dijamanata De Beers odobrili su investiciju od milijardu dolara za iskopavanje najbogatijeg rudnika dijamanata na svetu po obimu, saopštilo je njihovo zajedničko preduzeće Debswana Diamond Company (DDC).

Odbor kompanije saopštio je da je dao odobrenje za radove koji će produžiti život rudnika Jwaneng pretvarajući ga iz otvorenog kopa u podzemnu operaciju.

Rudnik čini oko 70 odsto profita za DDC, koji je po sistemu „pola-pola“ zajedničko preduzeće vlade Bocvane i De Beersa.

Taj potez, koji dolazi usred globalnog pada potražnje za dijamantima, produžiće životni vek rudnika za 20 godina i proizvesti do devet miliona karata godišnje, saopštila je kompanija prošle godine.

„Ulaganje u podzemne operacije je fundamentalno važno za budućnost Bocvane kao nacije, za dugoročne ambicije De Beers grupe i za izglede za snabdevanje globalne dijamantske industrije“, rekao je izvršni direktor De Beersa Al Kuk. .

Bocvana je vodeći proizvođač dijamanata u Africi i iskopavanje dijamanata čini trećinu njenog BDP-a.

Prošle godine vlada i rudarski gigant Anglo American, većinski vlasnik De Beersa, postigli su dogovor koji predviđa novi 10-godišnji sporazum o prodaji sirovih dijamanata koje proizvodi DDC i produženje njenih dozvola za eksploataciju na 25 godina.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde