Istraživanje: Više od polovine preduzetnika uvelo nove proizvode ili prilagodilo stare

Istraživanje EY Preduzetnički barometar sprovedeno u 2020. među kompanijama u Srbiji pokazalo je da 82 odsto ispitanika smatra neizvesnost izazvanu pojavom pandemije kovid-19 najvećim izazovom za dalji rast i razvoj svoje kompanije, ali da 40 odsto preduzetnika ne namerava da odloži planirane investicije uprkos pojavi pandemije u 2020. godini.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Srbije, a obuhvatilo je 110 najuspešnijih preduzetnika u Srbiji, među kojima 66 odsto preduzetničkih kompanija pripada porodičnim biznisnima.

Istraživanje sprovedeno onlajn upitnikom pokazalo je da je 81 odsto ispitanika iskoristilo meru pomoći Vlade Srbije u vidu uplate minimalne zarade po zaposlenom, kao i da je više od polovine anketiranih preduzetnika (55 odsto) uvelo nove proizvode ili prilagodilo stare.

Takođe, istraživanje je pokazalo da 71 odsto preduzetničkih kompanija u najvišoj meri stavlja u fokus ekološku svest i održivost poslovanja, dok 73 odsto ispitanika identifikuje probleme na strani prodaje kao najveći faktor rizika. Njih 59 odsto smatra da su uslovi za preduzetničko poslovanje nepovoljni.

Preduzetnici u Srbiji, su prema rezultatima EY Preduzetnički barometar istraživanja u izuzetno malom procentu (četiri odsto) mogli da nesmetano nastave poslovanje van poslovnih prostorija.

Kako je saopšteno, ovako nizak procenat nije iznenađenje, jer je veliki procenat (53 odsto) ispitanika angažovano u oblasti proizvodnje.

EY Preduzetnički barometar je godišnje istraživanje koje ima za cilj da istraži na direktan način pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg preduzetničkog ambijenta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde