Izdavački ratovi: Sud sprečio spajanje dva giganta zbog zarada autora

Američki sud doneo je odluku da blokira planirano spajanje kompanije Penguin Random House (PRH), najvećeg svetskog izdavača knjiga, sa rivalom Simon & Schuster, vredno 2,2 milijarde dolara. A razlog tome nije ni zbog potrošača ni zbog tržišta generalno, već zarade autora.

Kako stoji u obrazloženju odluke, manje izdavačkih kuća koje se međusobno takmiče dovelo bi do manje mogućnosti za napredak autora širom sveta, s tim što se ova odluka više fokusirala na mali deo tržišta: pisce bestselera koji su plaćeni 250.000 dolara ili više.

Sud je identifikovao bestseler naslove koji su bili predmet ‘ratova’ između PRH i Simon & Schuster, i utvrđeno je da je upravo konkurentnost povećala honorar samog autora, prenosi Guardian.

Najvećih pet izdavača kontroliše 90% tržišta. Kombinovani PRH i Simon & Schuster bi kontrolisali 49% tržišta blokbaster knjiga, dok bi njihovi najbliži konkurenti bili manji od polovine njihove veličine.

Rukovodioci PRH-a i Simon & Schuster-a su tvrdili da su licitacijski ratovi između dve kompanije retki i tvrdili su da bi spajanje zapravo koristilo platama pisaca.

Sa druge strane, Ministarstvo pravde SAD tvrdi da bi spajanje „izvršilo ogroman uticaj na to koje se knjige objavljuju u Sjedinjenim Državama i koliko su autori plaćeni za svoj rad“.

Stiven King: Oduševljen sam ishodom

Advokat Penguin Random House Danijel Petročeli, koji je dobio prethodni spor sa državom,  tvrdio je tokom suđenja da bi sporazum imao „ogromnu korist“ i za čitaoce i za autore jer će impresum ili brendovi u vlasništvu dva giganta nastaviti da takmiče jedni protiv drugih.

Stiven King, autor brojnih bestselera, uključujući It, The Stand i Isijavanje, bio je među mnogim najprodavanijim autorima i agentima koji su svedočili tokom tronedeljnog suđenja. On je osporavao argumente da bi spajanje donelo „ogromnu korist“.

King je u ponedeljak za The New York Times rekao da je „oduševljen ishodom“.

„Dalja konsolidacija bi izazvala sporu, ali stalnu štetu piscima, čitaocima, nezavisnim prodavcima knjiga i malim izdavačkim kompanijama“, rekao je on. „Izdavaštvo bi trebalo da bude više fokusirano na kulturni rast i književna dostignuća, a manje na korporativne bilanse.”

“Nesrećni korak”

Penguin je u vlasništvu nemačke medijske grupe Bertelsmann, dok Paramount Global poseduje Simon & Schuster.

U saopštenju, Penguin Random House je ovu odluku nazvao „nesrećnim korakom za čitaoce i autore“ i naveo da je „fokus Ministarstva pravde na benefitu najbolje plaćenih autora na svetu umesto na potrošačima ili intenzivnoj konkurentnosti u izdavačkom sektoru u suprotnosti sa misijom da obezbedi fer konkurenciju”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde