Da li nas novac menja? Odgovara milijarder Mark Kjuban

Preduzetnik i vlasnik Dallas Mavericks-a, Mark Kjuban postao je milijarder kada su on i njegovi suosnivači prodali Broadcast.com kompaniji Yahoo za 5,7 milijardi dolara 1999. Imao je 40 godina. Danas 61-godišnjak ima bogatstvo vredno oko 4,3 milijarde dolara.

Postizanje 10 cifara “bilo je nadrealno, baš kao što je i sada”, rekao je Kjuban u podkastu “The HoopsHype” Aleksu Kenediju, prenosi Investitor.

Svi misle da vas novac menja

Prema iskustvu Kjubana, najveća zabluda o super bogatstvu jeste da vas novac automatski u velikoj meri menja.

„Svi misle da vas novac menja. I može, u mnogo aspekata, ali i ne mora”, ocenio je on.

Pre nego što je Kjuban stekao bogatstvo, iskusio je kakav je osećaj biti istinski švorc, i to u ranim dvadesetim godinama. Nije imao dovoljno novca da otvori račun u banci, a trosoban stan sa kirijom 600 dolara mesečno delio je sa još pet momaka, spavajući ili na podu ili na kauču.

Ali on je i tada bio srećan, tvrdi:

„Čak i kada nisam imao ništa… švorc, spavajući na podu, zabavljao sam se, družio se sa prijateljima. A ti momci su i sada moji prijatelji”, kazao je Kjuban.

Međutim, za smišljanje kako upravljati odnosima s nekim ljudima nakon što ste se zaista obogatili, trebalo je neko vreme, rekao je.

“Najteži deo, zaista, je samo nositi se s prijateljima kada se to prvi put dogodi, jer oni nisu baš sigurni hoćeš li biti ista osoba, kako ćeš se ponašati. Kako ćete ubuduće plaćati zajedničke račune? Tu je bio kratak period prilagođavanja, ali vaši pravi prijatelji ostaju vaši pravi prijatelji bez obzira na vaše imovinsko stanje”, smatra milijarder.

Naravno, ulazak u svet koji vam pruža mnogo novca, posebno kada počnete sa tako malo ili nimalo, neizbežno će promeniti neke stvari, rekao je Kjuban.

Šta je uradio novac?

Novac mu je, kako kaže, omogućio više mira i fleksibilnosti.

“Imam sreće jer ne moram da se opterećujem računima, ne moram da brinem da li će mi ponovo ugasiti struju i slične stvari, o kojima sam morao da brinem u prošlosti. Jednostavno ne moram da brinem o novcu i mogu da odredim svoje prioritete na lakši način”, dodao je.

Osim osnovnih troškova života, mogao je sebi da priušti da unapredi svoj životni stil. Prve stvari koje je kupio nakon što je postao milijarder bile su putovanje u Las Vegas, odmor na ostrvu i kupovina vile.

„Bez obzira na razmere bogatstva, to što ste imali više novca nego što ste imali ranije, u nekoj meri vas može promijeniti. Ali ne i previše. Mislim da je to najveća zabluda”, kazao je on.

Danas, nakon što je više od dve decenije član kluba milijardera, njegovo bogatstvo mu se i dalje čini neverovatnim.

„Čak i danas — svaki dan — kad me pogodi neka misao, samo kažem sebi: ‘O, moj bože. Kako se ovo dogodilo? Kako je to moguće?’ Potom se samo potrudim da cenim te okolnosti i ne uzimam ih zdravo za gotovo i ne dozvolim da pokvari mene ili moju decu u tom smislu kakvi smo ljudi zapravo”, dodao je Kjuban.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde