Japanci kupuju U.S. Steel za skoro 15 mlrd dolara

Foto: Envato Elements / wirestock

Japanska kompanija Nippon Steel sklopila je dogovor o kupovini kompanije U.S. Steel za 14,9 milijardi dolara u gotovini.

Ova ponuda je bila jača od onih koje su dale takođe velike kompanije Cleveland-Cliffs i ArcelorMittal, prenosi agencija Reuters.

Kupovina U.S. Steel-a, kompanije koja traje već 122 godine, će pomoći Nipponu, četvrtom najvećem proizvođaču čelika u svetu, da se pomeri ka 100 miliona tona globalnog kapaciteta sirovog čelika. Takođe, kompanija će značajno proširiti svoju proizvodnju u Sjedinjenim Državama, gde se očekuje da će cene čelika porasti kako proizvođači automobila povećavaju proizvodnju nakon prekida štrajkova.

Nippon nije dao nikakvu projekciju o vrednosti sinergije koja će proizaći iz posla koja će opravdati cenu koju će platiti. Rečeno je da će sinergije proizaći iz udruživanja napredne proizvodne tehnologije i znanja u razvoju proizvoda, operacijama, uštedi energije i reciklaži.

Nippon za kompaniju plaća otprilike sedmogodišnju zaradu U.S. Steel-a pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, pokazuju podaci LSEG-a, za šta se smatra da je preplaćivanje.  

„Smatramo da Nippon preplaćuje za tu imovinu. Ovo nije tehnološki prostor. Ovo je još uvek ciklična industrija čelika“, rekao je Gordon Džonson, analitičar u GLJ Research.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde