Jedan od osnivača Netflix-a se povlači sa funkcije direktora

Foto: Netflix.com

Ključne tačke
  • Rid Hejstings, čovek koji je pomogao da se osnuje striming gigant Netflix, povlači se sa funkcije ko-izvršnog direktora.
  • Firmu će sada voditi Ted Sarandos i Greg Peters, obojica već na višim izvršnim pozicijama.
  • Netflix je počeo 1997. kao usluga za narudžbinu filmova poštom.

Rid Hejstings, čovek koji je pomogao da se osnuje striming gigant Netflix, povlači se sa funkcije ko-izvršnog direktora.

Ova najava dolazi u trenutku kada je Netflix otkrio veliki porast broja pretplatnika krajem prošle godine, iako se očekivao drugačiji rezultat.

Firmu će sada voditi Ted Sarandos i Greg Peters, obojica već na višim izvršnim pozicijama.

„Naš odbor već dugi niz godina raspravlja o naslednicima (čak i osnivači moraju da evoluiraju!)“, napisao je Hejstings u objavi na blogu u četvrtak. „Kao deo tog procesa, unapredili smo Teda u ko-izvršnog direktora zajedno sa mnom u julu 2020, a Grega u glavnog operativnog direktora — a u poslednje 2 i po godine sve više sam im delegirao upravljanje Netflix-om.”

Hejstings, koji je bio pionir u striming biznisu i koji se smatra jednim od originalnih ljudi u tehnološkoj industriji, ostaće na mestu izvršnog predsednika, saopštila je kompanija.

„Odlazak Rida Hejstingsa sa svoje trenutne uloge postavlja mnoga pitanja o Netflix-ovoj budućoj strategiji“, rekao je Džejmi Lamli, analitičar istraživačke firme Third Bridge.

Izazovi pred novim direktorom

„Dolazeći ko-izvršni direktor Greg Peters imaće niz važnih odluka u vezi sa upravljanjem visokim nivoima troškova, deljenjem lozinke i razbijanjem koda kako bi se pronašla sledeća hit serija popiut Stranger Things.“

Netflix je počeo 1997. kao usluga za narudžbinu filmova poštom. Kupci koji su naručili preko veb stranice, a DVD-ovi su im postavljeni kod kuće.

Hejstings je ranije pričao da je ideja za Netflix nastala kada je dugovao veliku kaznu jer je zaboravio da vrati video kasetu prodavnici za iznajmljivanje Blockbaster i mislio je da bi model koji više liči na članstvo u teretani, sa mesečnom naknadom za iznajmljivanje filmova, bio bolji.

Pod Hejstingsovim vođstvom, Netflix je ‘poremetio’ stare kompanije za iznajmljivanje filmova poput Blockbastera i pomogao da se uzdrma Holivud tako što je uložio u originalni sadržaj. Takođe je preživeo 2011. godinu kada je kompanija nakratko planirala da izdvoji svoju uslugu striminga iz svog DVD poslovanja, pri čemu će ovaj drugi biti rebrendiran u Qwikster.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde