(Samo) 8,5 odsto zapadnih firmi napustilo rusko tržište

Foto: Twenty20

Ključne tačke
  • Kada je Moskva krenula u invaziju, do kraja novembra prošle godine samo 8,5 odsto zapadnih kompanija je napustilo rusko tržište.
  • Studija Univerziteta u Sent Galenu i instituta IMD iz Lozane govori  da se na ovaj potez odlučilo najviše američkih kompanija.
  •  „Ovi nalazi dovode u pitanje spremnost zapadnih firmi da se odvoje od ekonomija koje njihove vlade sada smatraju geopolitičkim rivalima.“

Iako su se tokom prošle godine zapadne kompanije praktično utrkivale koja će pre da napusti rusko tržište nakon invazije ove zemlje na Ukrajinu, podaci govore da taj „egzodus“ nije bio baš onakav kako je to izgledalo.

Kada je Moskva krenula u invaziju, u Rusiji su bile prisutne 1404 kompanje iz EU i zemalja G7 s ukupno 2045 podružnica, do kraja novembra prošle godine samo 8,5 odsto ih je napustilo ovo tržište.

Ovo pokazuje studija Univerzitet u Sent Galenu i instituta IMD iz Lozane u koji su tvrdili koliko je kompanija sa sedištem u EU ili zemljama G7 zapravo napustilo rusko tržište nakon početka rata.

Kako piše u studiji uprkos pritisku vlada, medija i nevladinih organizacija da napuste Rusiju, mnoge kompanije sa sedištem u tim zemljama oduprle su se tom pritisku.

Više od evropskih i japanskih kompanija, američke su se odlučile da napuste Rusiju, ali su i zatvorile manje od 18 odsto svojih podružnica u Rusiji, pokazuju rezultati studije. Slede japanske kompanije sa 15 odsto i kompanije iz EU s 8,3 odsto.

Prema nalazima ovih švajcarskih institucija, kompanije koje su napustile Rusiju ostvarile su samo 6,5 odsto dobiti pre oporezivanja svih kompanija iz EU i G7 koje posluju u Rusiji, a zapošljavale su 15,3 odsto svih zaposlenih u takvim kompanijama.

„Ovi nalazi dovode u pitanje spremnost zapadnih firmi da se odvoje od ekonomija koje njihove vlade sada smatraju geopolitičkim rivalima“, navodi se u saopštenju univerziteta. „Nalazi studije su provera realnosti narativa da zabrinutost za nacionalnu bezbednost i geopolitika dovode do fundamentalnog odmotavanja globalizacije.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde