JP Morgan kupuje udeo u analitičkoj kompaniji Roberta Krafta

Sektor za upravljanje imovinom i bogatstvom američke banke JP Morgan Chase&Co preuzeo je udeo u Kraft Analytics Group (KAGR), pri čemu finansijska vrednost akvizicije nije obelodanjena, prenosi Reuters saopštenje kompanije za analitiku podataka koja je fokusirana na sport.

Klijenti kompanija KAGR, u vlasništvu Roberta Krafta, koji je i vlasnik NFL tima New England Patriots, uključuju između ostalih NFL timove, timove iz glavnih američkih sportskih liga, kao i fakultetske atletske programe.

U ovom neobičnom partnerstvu, JP Morganova jedinica vidi potencijal rasta u sportskom vlasništvu za svoje najbogatije klijente. 

Prema rečima Roberta Krafta ono što su shvatili u KAGR-u je da je većina vlasnika sportskih timova fokusirana na teren i sportiste, a da “manjina njih kao prioritet stavlja biznis stranu cele priče, a ova analitika u tome pomaže”, naglašava čovek koji je sa Patriotsima osvojio šest titula. 

Ideja je da se gomila podataka koja proizilazi iz legalnih sportskih kladionica, prodaje karata i koncesija, iskoristi kao usluga savetovanja klijenata koji žele da kupuju sportske timove, kao i vlasnicima koji pokušavaju da izvuku veći profit iz svojih timovima. 

„Vlasništvo u sportskoj oblasti je kapitalno intenzivno, a specijalizovana analitika je od suštinskog značaja u procesu dogovaranja poslova“, rekla je izvršni direktor ove jedinice Mari Kalahan Erdoes.

Za Kraft Analytics Group (KAGR), koji ima više od 20 klijenata, ovo je prvi strateški investitor, a finansijski deo sporazuma ni KAGR, ni JP Morgan nisu hteli da komentarišu, navode mediji.

Zanimljivo je da je američka banka prvi put bila u kontaktu sa ovom firmom prošle godine kada je JP Morgan savetovao grupu investitora u kupovini bejzbol tima New York Mets. Iako do kupovine nije došlo, JP Morgan je informacije koje je dobio od KAGR-a ocenio “vrednim i korisnim”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde